Dostupni linkovi

Moldavija: Deo građana na protestu tražio ostavku vlade i izbore


Demonstranti u Kišnjevu traže ostavku vlade i izbore

Više hiljada demonstranata protestovalo je u moldavskoj prestonici Kišnjev tražeći ostavku vlade i raspisivanje prevremenih izbora. Protest su organizovale dve poruske partije i građanska grupa Dostojanstvo i istina, .

"Želimo našu zemlju nazad" i "Jedinstvo, građani", uzvikivali su demonstranti na rumunskom i ruskom.

Policijske snage bile su raspoređene pred vladinim komleksom u Kišinjevu

Građani su nezadovoljni zbog pada životnog standard tvrdeći da proevropske stranke, koje su na vlasti od 2009. Godine, nisu uspele da sprovedu reforme, prenosi AP.

Oni takođe traže istragu o nestanku 1,5 milijarde dolara iz tri banke pred parlamentarne izbore 2014. godine.

Poslanici moldavskog parlamenta prethdono su u sredu podržali imenovanje trećeg po redu premijera te zemlje u manje od godinu dana, podržavši kandidata kojeg je imenovao predsednik zemlje kao kompromis u cilju razrešenja višemesečnog političkog ćorsokaka.

Novi premijer Moldavije je Pavel Filip, član glavne proevropske koalicije i ministar za informacionu tehnologiju i telekomunikacije u prethodnoj vladi.

Pre glasanja poslanika par stotina, demonstranta okupilo se ispred parlamenta mašući zastavama Moldavije i uzvikujući "Tražimo prevremene izbore", a nakon glasanja broj demonstranta je porastao na nekoliko hiljada, pa je došlo do koškanja sa policajcima posle čega su demonstranti uspeli nakratko da uđu u parlament.

Filip je dobio podršku 57 poslanika parlamenta, dok je glasanje bojkotovala proruska opozicija.

Parlament je morao da izglasa novu vladu do 29. januara, inače bi bio raspušten.
Poslanici su uskratili poverenje vladi u oktobru zbog navoda o korupciji.

Moldavija je u političkoj krizi otkad je uoči parlamentarnih izbora 2014. godine iz tri banke nestalo ukupno 1,5 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG