Dostupni linkovi

SNV: Opasan Jurićev govor mržnje


Srpskog narodno veće (SNV) u Hrvatskoj smatra nedopustivim govor mržnje koji se emituje na hrvatskoj televiziji "Z1 TV" u emisiji "Markov trg" urednika i voditelja Marka Juriča i upozorava da ovakva retorika može biti posebno opasna.

"Jurič, koji je i kolumnist desno orijentisanog portala `Direktno`, u javnosti je poznat kao lice koja redovno promoviše netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj. Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i nizom zakona Hrvatske, Jurič iz sedmice u sedmicu neometano koristi sve radikalniji govor mržnje", navodi SNV u saopštenju u kojem najavljuje da će predsednik ovog tela Milorad Pupovac ovim povodom sutra održati konferenciju za novinare.

Emisiju emitovanu 12. januara, kako navode iz SNV-a, Jurič je završio "porukom Zagrepčanima koji se šetaju Cvjetnim trgom da budu oprezni, budući je u blizini crkva u kojoj stoluju četnički vikari".

"Pripazite, kada se šećete Cvetnim trgom, pogotovo majke s decom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi, možda, trebalo obeležiti tablama `Pazi oštar četnik u blizini!`", rekao je tada Jurič.

Gotovo istu poruku Jurič je ponovio i sledeće sedmice, u emisiji emitovanoj 19. januara, kada je rekao da su "dva četnika koji su bili sveštenici Srpske pravoslavne crkve proglašeni svetima 2005. godine, a prema iskazima svedoka zakrvavili su ruke".

"Ovakav govor, emitovan u najgledanijim televizijskim terminima, smatramo posebno opasnim. Takvi pozivi dovode do sve većeg broja fizičkih napada, pretnji Srbima u Hrvatskoj i uništavanja imovine u njihovom vlasništvu", navode iz SNV-a.

XS
SM
MD
LG