Dostupni linkovi

Rusija još godinu dana neće učestvovati u PSSE


Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) izrazila je danas žaljenje zbog odluke ruskih poslanika da ne učestvuju na redovnom januarskom zasedanju ovog tijela, koje će biti održano sljedeće nedelje u Strazburu.

"Žalim zbog odluke ruske parlamentarne delegacije da ne prisustvuje januarskom zasedanju", izjavila je predsednica PS SE An Braser.

Ona je, međutim, podsjetila da nepodnošenje godišnjih akreditiva znači da, po članu 25 Statuta SE, ruski poslanici neće moći da učestvuju na zasijedanjima u toku cijele ove godine, ili bar do sljedećih parlamentarnih izbora u Rusiji.

Predsjednik ruske Dume Sergej Nariškin obavijestio je predsednicu PS SE da ruska delegacija neće podneti godišnje akreditive za učešće na zasedanju tog tijela ovog mjeseca.

"Ostajemo pri našem stavu da su nametnute sankcije ruskoj parlamentarnoj delegaciji neprihvatljive. Ruska Federacija ostaje posvećena interparlamentarnom dijalogu, ali naša delegacija će se vratiti u PS SE kada se uspostave ravnopravni kriterijumi i mogućnosti za sve nacionalne delegacije", napisao je Nariškin.

Ruske vlasti, nezadovoljne tretmanom u najvećoj panevropskoj organizaciji, odlučile su da značajno smanje finansijsku podršku Savjetu Evrope.

"Uplatićemo SE trećinu godišnje sume od 32 miliona eura, a potom ćemo nastaviti da posmatramo situaciju u SE", izjavio je juče Nariškin ruskim medijima.

Ruskoj parlamentarnoj delegaciji oduzeto je pravo glasa u PS SE u aprilu 2014. godine zbog aneksije Krima. U 2015. godini ovo tijelo dva puta je razmatralo akreditive ruskih poslanika, ali je zabrana glasanja ostala na snazi, nakon čega je ruska delegacija suspendvala svoje učešće u PS SE.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG