Dostupni linkovi

Identifikovano pet napadača u napadu u Džakarti


Indonezijska policija imenovala je danas pet osumnjičenih da su prošle sedmice pokrenuli oružani i bombaški napad u centralnom djeli Džakarte i saoštila da je uhapšeno 12 ostalih povezanih sa napadima, za koje je odgovornost preuzela Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Sedam osoba, uključujući napadače, ubijeno je u napadu na robnu kuću u trgovinskoj oblasti Džakarte. Ranjeno je 30 lica.

Indonezija je saopštila da je blokirano 11 radikalnih internet stranica i nekoliko profila na društvenim mrežama na kojima je izražena podrška napadima u Džakarti.

Vlada je, takođe, poslala pisma kompanijama poput "Fejsbuka", "Tvitera" i "Telegrama" u kojima zahtijeva da materijal sa radikalnim sadržaje bude blokiran ili odmah uklonjen.

Vjeruje se da je navodni glavni planer napada u Džakarti, koji je indonezijski državljanin i bori se na strani IDIL-a u Siriji, koristio društvene mreže da bi širio svoja uvjerenja o grupi. On je komunicirao sa ostalima u Indoneziji pomoću blogova i aplikacija za pametne telefone.

XS
SM
MD
LG