Dostupni linkovi

Ruska vlada smanjuje potrošnju za 10 odsto


Ruska vlada potvrdila je danas da planira da smanji svoje izdatke za deset odsto u odnosu na nivo predvidjen budžetom za 2016. godinu da bi se prilagodio ceni nafte koja izgleda da će ostati niska duže vreme.

Nagli pad cene nafte koja se ove nedelja spustila na do sada nezamisliv nivo od 30 dolara za barel, promenila je izglede Rusije koja većinu svojih prihoda ostvaruje od nafte i koja se nadala ekonomskom opravku ove godine posle prošlogodišnje recesije.

"Moramo preduzeti promišljene mere da prilagodimo naš budžet novoj realnosti", rekao je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov na ekonomskom forumu u Moskvi.

Ministar je rekao da vlada istražuje mogućnostsi za nove budžetske prihode, posebno imajući u vidu privatizacije koje bi mogle da donesu 1.000 milijardi rubalja za dve godine (12 milijardi evra).

Budžet za 2016. izradjen je na osnovu cene nafte od 50 dolara po barelu, i predvidja deficit od tri odsto BDP-a, što je granica koju je predsednik Vladimir Putin naložio da se ne sme preći.

Siluanov je upozorio da ne treba očekivati skori porast cena nafte, a ministar ekonomije Aleksej Uljukajev je ocenio da će period niskih cena nafte biti jako dug.

Prema Siluanovu, trebalo bi da barel nafte košta 82 dolara da bi se budžet izbalansirao i mada je budžetski deficit prošle godine ostao ograničen na 2,6 odsto BDP-a, ove godne to će to izgleda biti teže.

Vlada je već smanjila broj zaposlenih u administraciji kako bi pomogla sektore u teškoćama kao što su banke, izgradnja, automobilska industrija.

Pad cena nafte je snizio i vrednost rublje na najniži nivo u više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG