Dostupni linkovi

Izvodi iz prve knjige pape Franje: Sram je milost


Papa Franja opisao je sebe kao "grešnika" kome je potrebna Božja milost, u svojoj prvoj knjizi koja će uskoro biti objavljena.

On u knjizi poziva Katoličku crkvu da se fokusira na svoju misiju narodne organizacije koja aktivno deluje u praksi.

Knjiga pod naslovom "Ime Boga je milost", koja će u utorak biti objavljena u 86 zemalja, sadrži niz intervjua sa 79-godišnjim papom, od kojih su neki prilično lični.

U izvodima na francuskom jeziku, koje je agenciji Frans pres dostavila francuska izdavačka kuća "Lafon", papa stavlja akcenat na oproštaj i, kao čest posetilac zatvora, govori o svojim posebnim odnosima sa osuđenicima.

"Uvek sam bio veoma vezan za njih, upravo zbog toga što sam svestan da sam grešnik", navodi papa Franja.

On je dodao da se svaki put kada kroči u zatvor zapita zašto su oni tu, a on nije.

"Trebalo bi da sam ja tamo. Trebalo bi da zaslužim da budem tamo. Njihov pad je mogao da bude moj. Ne osećam se superiornim u odnosu na one koji stoje ispred mene", piše papa u knjizi, kako navodi francuska agencija.

Vrhovni poglavar Katolične crkve, koga je intervjuisao poznati vatikanski novinar Andrea Tornieli, govorio je o moći "srama", opisavši ga kao Božju smernicu za moralni put.

"Sram je milost: kada osećamo Božju milost, stidimo se samih sebe. Uprkos svoj našoj jadnoj i grešnoj prošlosti, Bog nam ostaje veran i diže nas", ističe papa Franja.

On poručuje da Crkva osuđuje greh jer mora da kaže istinu, ali da u isto vreme prihvata grešnika koji priznaje da je to što jeste.

XS
SM
MD
LG