Dostupni linkovi

Slovački premijer traži evropsku graničnu stražu


Slovački premijer Robert Fico zatražio je danas hitno sazivanje vanrednog samita Evropske unije o izbeglicama povodom novogodišnjih napada na žene u Nemačkoj i još nekim evropskim zemljama, i da se donese odluka o formiranju evropske granične straže, a ne da se čeka jesen, kako je bilo najavljeno.

"Ne možemo da čekamo do jeseni. Moramo da ubedimo zemlje koje vide problem u tome da se formira takva straža da shvate da ako ne uspevaju da brane svoje granice same, da mora da nastupi medjunarodna zaštita šengenske granice", kazao je Fico na konferenciji za novinare u Bratislavi.

Slovački premijer uputio je pismo šefu Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru i predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku sa zahtevom da ubrzano donesu odluku o formiranju evropske granične straže i sazovu hitan vanredni samit o izbeglicama ako je to potrebno da bi se donela takva odluka.

Vanredni samit o izbeglicama, nakon što se ispostavilo da su među napadačima žena u novogodišnjoj noći u Kelnu i drugim nemačkim gradovime bile i izbeglice koje traže u Nemačkoj azil, podržao je na Tviteru u ime Češke i njen premijer Bohuslav Sobotka, javio je češki radio.

XS
SM
MD
LG