Dostupni linkovi

Advokat: Dodik ugovor o kreditu overio pečatom Vlade RS


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok je bio premijer, ugovor o privatnom kreditu, koji je dobio od bijeljinske Pavlović banke za kupovinu vile u Beogradu, overio je pečatom Vlade RS, izjavio je za sarajevsku TV 1 Duško Tomić, advokat vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića.

"Na osnovu onoga što ja znam i vidim, kredit je formalno pokriven svim traženim papirima. Sporan je, možda, samo papir, to jest Ugovor o kreditu, koji je Dodik overio i pečatom Vlade RS. Kada znamo da je to njegov lični kredit, onda pored njegovog potpisa ne može stajati pečat Vlade, jer kredit nije dat Vladi nego Dodiku kao fizičkom licu", rekao je Tomić.

On je potvrdio da pravosudne institucije BiH vode istragu o slučaju Dodikovog kredita kod Pavlović banke, dodavši da je vlasnik banke Slobodan Pavlović svedok u tom slučaju, dok je "meta" upravo sporni kredit kojim je Dodik kupio vilu u beogradskom elitnom naselju Dedinje.

Tomić je kazao da je Pavlović trenutno u SAD, čiji je i državljanin, a da će krajem januara, po povratku u BiH, ponovo razgovarati s državnim Tužilaštvom.

"Sva dokumentacija i raspoložive informacije biće na raspolaganju tužiocima i Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa)", rekao je Tomić.

Srpska demokratska stranka je u novembru podnela krivičnu protiv Dodika i više rukovodilaca u Pavlović banci zbog toga što je, kako je navedeno, Dodiku omogućeno da 2008. godine, u vreme kada je bio premijer RS, od te banke dobije kredit u iznosu od 750.000 evra za kupovinu vile u Beogradu, a da je kasnije taj kredit banka otplaćivala u zamenu za odredjene protivusluge.

U prijavi je navedeno da je Dodik godinu dana ranije za 750.000 evra kupio vilu od Komercijalne banke, koja je bila vlasnik tog objekta, i da mu je navodni kredit od Pavlović banke bio potreban kako javnost ne bi postavljala pitanje porekla novca kojim je kupio vilu.

XS
SM
MD
LG