Dostupni linkovi

Na makedonsko-grčku granicu stigli i slovenački policajci


Makedonskim policajcima na granici sa Grčkom danas se priključilo i šest slovenačkih policajaca, kao pomoć u kontroli priliva izbeglica.

Slovenci su, pored opreme i vozila, na granični prelaz "Bogorodica" kod Đevdjelije doveli i dva policijska psa Pana i Bojka.

Slovenački policajci će, kako je saopštila ambasada te zemlje, pomagati i u registraciji izbeglica u privremenom tranzitnom centru "Đevdjelija".

Na makedonsko-grčkoj granici danas su rasporedjeni i policajci iz Mađarske. Mađarske vlasti su pre dva dana poslale 31 policajca koji pomažu u patroliranju i kontroli ulaska izbeglica, a opremljeni su termo kamerama.

Prema medijima, makedonskoj policiji na granici prema Grčkoj već pomažu srpski i hrvatski policajci.

Slanje policajaca kao pomoć Makedoniji u kontroli južne granice najavila je i Slovačka, početkom februara bi trebalo da stignu češki policajci, a o mogućnosti slanja policijskih službenika makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je razgovaralo i sa Austrijom i Poljskom.

Prema podacima tog ministarstva, u prvih pet dana ove godine regostrovan je ulazak ukupno 11.766 izbeglica iz Sirije, Avganstina i Iraka.

U 2015. godini je, prema procenama, kroz Makedoniju prošlo više od 700.000 izbeglica i migranata.

XS
SM
MD
LG