Dostupni linkovi

Antonija Spajić - humanitarka godine u Hrvatskoj


Humanitarka UNICEF-a Antonija Spajić iz Vinkovaca – česta sugovornica našeg servisa oko izbjegličke krize u Hrvatskoj - dobitnica je nagrade „Josipa Vancaš – dobrotvorka godine,“ javlja dopisnik RSE.

Za nagradu su je prijavile kolegice i kolege iz društva Naša djeca Vinkovci, gdje je aktivna kao volonterka. Ona je među 11 kandidatkinja dobila najviše glasova na internetskom glasanju.

Antonija Spajić je „karijeru“ humanitarke započela pomažući djeci nakon katastrofalnih poplava koje su 2014. godine pogodile Županjsku Posavinu, smještenima u Prihvatnom centru u Cerni. Ubrzo je tamo postala i voditeljica igraonice za djecu „Ganja“ , a uspješno je organizirala i tri kruga prikupljanja humanitarne pomoći - „Pun kofer prijateljstva“ – u kojima je prikupljeno gotovo 200 personaliziranih kofera ponoći sa stvarima koje su djeci bile potrebne do povratka u obnovljene domove.

Od početka izbjegličke krize Antonija Spajić je kao humanitarka UNICEF-a angažirana u prihvatnom centru Opatovac, gdje je bila koordinatorica UNICEF-ove Dječje igraonice (Child Friendly Space), a potom i prostora za njegu majki i beba (Mother and Child Corner) . Osim koordinacije i sama je radila odrađivala smjene. Po zatvaranju Opatovca nastavila je sa humanitarnim radom u prihvatnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu.

Antonija Spajić jedna je od osoba zaslužnih da je prihvat i transfer izbjeglica u Hrvatskoj imao humano lice. Kada smo je u studenom – u pauzi između dva izbjeglička vala - zapitali za motiv njezinog angažmana, kazala je: „Ljubav prema djeci i prema čovjeku. To su mi usadili moji roditelji. To me tjera naprijed, do kada, ne znam.“

XS
SM
MD
LG