Dostupni linkovi

U Saudijskoj Arabiji pogubljeno 47 zatvorenika, uključujući šiitski imam


U Saudijskoj Arabiji je pogubljeno 47 zatvorenika, među kojima i šiitski imam koji je predvodio antivladine proteste, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Saudijski državni mediji javili su da je na listi pogubljenih ljudi i imam Nimr el Nimr koji je u oktobru osuđen na smrtnu kaznu zbog pobune, neposlušnosti i nošenja oružja.

El Nimr je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao dio Arapskog proljeća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Vijest o njegovom pogubljenju mogla bi, kako se procjenjuje, da izazove nove nerede među šiitskom manjinom u Saudijskoj Arabiji.

Među pogubljenima je i jedan državljanin Egipta i jedan iz Čada.

Grupe za zaštitu ljudskih prava koje prate smrtne presude širom svijeta saopštile su u petak da je u Saudijskoj Arabiji 2015. pogubljeno 157 ljudi, što je najveći broj egzekucija u toj kraljevini u posljednje dvije decenije.

XS
SM
MD
LG