Dostupni linkovi

Nigerija: U napadu Boko Harama 80 mrtvih


Borci ekstremističke organizacije Boko Haram izvršili su u ponedjeljak na sjeveroistoku Nigerije napad ručnim protivtenkovskim raketnim bacačima, kao i pomoću bombaša-samoubica, u kojem je poginulo najmanje 80 ljudi.

U Majduguriju, prijestolnici savezne države Borno, tokom noći je u pucnjavi i eksplozijama život izgubilo najmanje 30 ljudi, dok je povrijeđeno više od 90 ljudi, dok ih je još 20 poginulo jutros u eksploziji bombe ispred jedne džamije, naveo je lokalni zvaničnik Nacionalne službe za vanredne situacije Muhamed Kanar.

Pored toga, u napadu dva bombaša-samoubice u Madagaliju, gradu oko 150 kilometara jugoistočno od Majdugurija, poginulo je još 30 ljudi, navode svjedoci, prenosi agencija AFP. Oni dodaju da se radi o dvije žene, koje su se raznijele eksplozivom na autobusnoj stanici.

Čini se da ovi napadi predstavljaju odgovor ekstremista na prošlonedjeljnu izjavu predsjednika Nigerije Muhameda Buharija da su nigerijske sigurnosne snage "tehnički dobile rat" protiv Boko Harama i da su oni sada sposobni samo za samoubilačke napade na "meke mete".

XS
SM
MD
LG