Dostupni linkovi

NUNS: 34 fizička i verbalna napada na novinare u 2015


U ovoj godini dogodila su se 34 fizička i verbalna napada na novinare koji su i dalje izloženi samovolji moćnika i često im se uskraćuju informacije od javnog značaja, navodi se u danas predstavljenom izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) "Hronika napada i pritisaka na novinare".

Od 34 napada, kako je navedeno u izvještaju, bilo je 10 fizičkih napada, tri napada na imovinu i 20 verbalnih prijetnji i pritisaka.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković kazao je da cifra od 34 napada nije konačna jer je i 15. decembra napadnut novinar Stefan Cvetković u Beloj Crkvi.

"U odnosu na prethodnu godinu situacija je gora, jer je zabeležen veći broj napada na novinare. Nedostaju izveštaji kritičkog sadržaja i zato se nameće zaključak da su medijske slobode veoma ugrožene", rekao je Raković.

On je dodao i da je "ponižavanje novinara od strane zvaničnika ove godine dostiglo svoj vrhunac", ali i da novinari svakodnevno krše Etički kodeks.

Prema njegovim rečima, autocenzura i strah za egzistenciju kod novinara rastu iz dana u dan jer je istraživanje Centra za razvoj sindikalizma pokazalo da bi svaki peti novinar podlegao autocenzuri zarad stabilnih mjesečnih prihoda.

Raković je rekao i da je privatizacija medija sprovedena na veoma problematičan način.

Savjetnik za medije pri OEBS-u Miroslav Janković podsjetio da se još ne zna ko su ubice novinarke Dade Vujasinović i novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantić, kao i da se dalje ne zna ko je odgovoran za postavljanje bombe na prozor stana novinara Dejana Anastasijevića.

"Bar tri novinara u Srbiji su pod stalnom policijskom zaštitom i to sve govor da se institucije još nisu suočile sa svojom prošlošću", rekao je Janković.

XS
SM
MD
LG