Dostupni linkovi

Haški tribunal naložio novo suđenje Stanišiću i Simatoviću


Franko Simatović i Jovica Stanišić u sudinici Haškog tribunala
Franko Simatović i Jovica Stanišić u sudinici Haškog tribunala

Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) poništilo je u drugostupanjskoj presudi oslobađajuću prvostupanjsku presudu ratnim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naredilo ponovno suđenje.

Stanišić i Simatović su 2013.godine oslobođeni upotrebom upitnog pojma – konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela, odnosno zaključkom sudaca – kako osnivanje i logistička potpora specijalnih policijskih formacija – ne znači i zapovjednu odgovornost za zločine koje su one počinile u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina (1991-1995).

Stanišić i njegov pomoćnik Simatović prvo su oslobođeni zapovjedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali kao načelnici unutar SDB-a Srbije, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, UZP-a sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Tijekom dvogodišnjeg žalbenog postupka žalbeni suci su zaključili drugačije, prihvativši žalbu tužiteljstva prema kojoj su prvostupanjski suci – krivo primijenili pravo – pri odlučivanju o zapovjednoj odgovornosti optuženih.

„Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje suca Afanđea, smatra – da je Raspravno vijeće moglo presuditi i iznijeti mišljenje o mens rei (namjeri) g.Stanišića i g.Simatovića za odgovornost na osnovi UZP-a, tek nakon što je utvrdilo postojanje i opseg zajedničkog zločinačkog cilja te nakon što je ocijenilo jesu li radnje g.Simatovića i g.Stanišića doprinijele tom zajedničkom zločinačkom cilju.“, naveo je predsjednik Žalbenog vijeća talijanski sudac Fausto Pocar.

Pojam „konkretne usmjerenosti“ ne postoji u međunarodnom pravu

Naime, iako je utvrđeno da su zločine iz optužnice počinile jedinice poput Škorpiona, Crvenih beretki, Arkanovaca, Martićeve milicije i nekih drugih – Raspravni suci su oslobodili dvojicu bivših šefova srbijanske tajne policije – zaključivši da pomoć koju su im dugotrajno pružali nije bila "konkretno usmjerena" na činjenje zločina - već na uspostavljanje i održavanje srpske vlasti u dijelovima Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Žalbeni suci su to osporili u drugostupanjskoj presudi, podsjećajući na zaključke nekih drugih žalbenih vijeća – kako je pojam „konkretne usmjerenosti“, pomoću kojeg su Stanišić i Simatović oslobođeni – izmišljotina u međunarodnom pravu.

„Da bi došlo do takvog zaključka Žalbeno vijeće je pažljivo proučilo jurisprodenciju ovog međunarodnog suda i Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i preispitalo elemente odgovornosti za pomaganje i podržavanje (kaznenog djela) u međunarodnom običajnom pravu.“, naveo je sudac Pocar, podsjećajući na zaključke žalbenih sudaca u slučaju Šainović i drugi, koji su isto tako zaključili, različito od žalbenih sudaca u slučaju načelnika Glavnog štaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića. Perišić bi naime prema ovakvim zaključcima bio osuđen, a ne oslobođen prema pojmu – konkretne usmjerenosti.

Ponovno suđenje

Žalbeni suci su odbili nadalje analizirati grešku u utvrđivanju zapovjedne odgovornosti za pomaganje i podržavanje kaznenog djela, kao i utvrđivati odgovornosti Stanišića i Simatovića kao članova udruženog zločinačkog poduhvata srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Napomenuto je kako bi za to trebalo saslušati - ponovno sve svjedoke te proučiti na tisuće stranica dokaznog materijala.

U koliko bi Žalbeno vijeće ocjenjivalo ukupan spis ovog predmeta, a da nije uživo saslušalo svjedoke – ono ne bi bilo u mogućnosti pravedno i točno utvrditi kaznenu odgovornost Stanišića i Simatovića.“, ustvrdio je žalbeni sudac Pocar.

Žalbeno vijeće je zato naložilo novo suđenje, za što su glasala četvorica od ukupno petorice sudaca. Naloženo je da se u novom suđenju primjene ispravni pravni standardi bez izmišljenog elementa – konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela. Iako nije očekivano da Stanišić i Simatović dođu iz Beograda u Haag, optuženi su bili prisutni pri izricanju drugostupanjske presude kojom im je poništena oslobađajuća.

Na kraju žalbene presude naloženo je njihovo daljnje pritvaranje, odnosno povratak u haški pritvor u kojem će ostati do ponovnog suđenja.

VIDEO LINK: Izricanje drugostupanjske presude

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG