Dostupni linkovi

Brammertz: Žalba vjerovatna, proučavamo novu interpretaciju komandne odgovornosti


Serge Brammertz
Priredio: Nedim Dervišbegović

Tužilaštvo Haškog tribunala će se vjerovatno žaliti na iznenađujuću oslobađajuću presudu za ratne zločine za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, bivše čelne ljude tajne policije Srbije, kada prouči novu interpretaciju komandne odgovornosti koju su iznijele haške sudije, izjavio je glavni tužilac Serge Brammertz.

"Oslobađanje Stanisića i Simatovića je svakako bilo iznenađenje za nas jer smo smatrali da su predočeni dokazi bili dovoljni da osiguraju osuđujuću presudu. Mi sada proučavamo presudu da bismo razumjeli logiku sudija i onda ćemo odlučiti o žalbi, koju ćemo vjerovatno podnijeti, ali isuviše je rano da bih dao neku opštu ocjenu," izjavio je Brammertz u ponedjeljak nakon tribine o međunarodnom pravu u sjedištu EU u Briselu.

Na pitanje novinara da li oslobađanje Stanišića i Simatovića znači da bi i bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, koji je zajedno sa njima bio optužen za udruživanje u udruženi zločinački poduhvat, također bio oslobođen da je doživio kraj suđenja, Brammertz je odgovorio:

"Moramo posmatrati svaki slučaj posebno. Naravno, jedan od važnih aspekata ovog slučaja je zajednička komandna odgovornost i mislili smo da smo ustanovili da je određeni broj osoba iz Beograda bio uključen, uključujući i Stanišića i Simatovića, ali sudije su to vidjele drugačije. U slučaju pomaganja i saučesništva sudije su jasno potvrdile da su Stanišić i Simatović oformili određeni broj oružanih grupa i potvrdile su da su te grupe izvršile važne zločine ali su bile mišljenja da je nedostajao vrlo specifičan element davanja uputa," kazao je Bramerc.

"To je element koji mi, kao Ured tužioca, smatramo novim i on je uveden u presudi Žalbenog vijeća u slučaju Perišić i, kao što sam rekao, mi pažljivo proučavamo ovu odluku. To da nismo zadovoljni ovom odlukom je prilično očigledno jer smatramo da ne odražava dokaze koje smo predočili, ali kao strana u procesu nemamo drugu opciju nego da prihvatimo odluku sudija jer je to njihova odgovornost," dodao je on.

Bramerc je rekao da razumije nezadovoljstvo preživjelih i porodica žrtava iz BiH sa presudama Perišiću, Stanišiću i Simatoviću:

"Ja u potpunosti razumijem da su žrtve razočarane i u potpunosti dijelim njihove frustracije po ovom pitanju jer je, kao što sam rekao, ovo za nas bila potpuno neočekivana odluka."

On je rekao da je Tužilaštvo u stalnom kontaktu sa udruženjima žrtava rata u BiH kako u vezi suđenja bivšim čelnicima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

"I dalje smo fokusirani na suđenja koja su u toku, ona su također vrlo važna i mi želimo biti sigurni da će završiti na najbolji mogući način," kazao je Brammertz.

Pojednostavljivanje stvarnosti

Brammerz je dodao i da Tužilaštvo sarađuje sa bh. tužiteljima na svim nivoima kako bi pomoglo u procesiuranju stotina slučajeva ratnih zločina, koje kasni zbog spore primjene strategije za ratne zločine.

Brammertz je kazao da je procesuiranje ratnih zločina preduslov za pomirenje ali da presude kao što su one za Perišića, Stanišića i Simatovića kao i položaj i tretman osuđenih ratnih zločinaca to otežavaju.

"To je dug proces. Vidimo da je danas nacionalizam još uvijek problem, vidimo da dosta ljudi kojima je suđeno i koji su osuđeni i dalje imaju status heroja u njihovim zajednicama i to je problem," kazao je glavni tužilac.

"Onaj ko vjeruje da Tužilaštvo samo može riješiti problem mora znati da to nije moguće. Uprkos svim problemima i kritikama s kojima se suočavamo ja i dalje mislim da je procesiuranje zločina preduslov za pomirenje. Ako nema odgovaranja za počinjene zločine onda je jako teško krenuti naprijed i razgovarati o pomirenju i ja smatram da nedavna oslobađanja ovo otežavaju," kazao je Brammertz.

On je također komentarisao optužbe da haški trubunal donosi političke a ne prave odluke:

"Mislim da je to pojednostavljivanje stvarnosti. Ono što vidimo je jedan broj odluka u kojima su pravosudni kriteriji različito protumačeni i to je velikim dijelom tema pravne rasprave."

"Mi ćemo nastaviti ovu pravnu debatu i pokušati ubijediti preostala sudska i žalbena vijeća u slučajevima u kojima pravne odluke nisu u skladu sa ranijim presudama i gdje smatramo da pravne odluke nisu u skladu sa uobičajenim pravom i međunarodnim pravosuđem i pokušaćemo reagovati i boriti se iako kažu da ova drugačija pravna praksa analiza mora biti dio suda. Ne slažem sa da je pitanje politike i mi ćemo to pokušati podići na pravni nivo," kazao je Brammertz.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG