Dostupni linkovi

Stanišić i Simatović oslobođeni po svim točkama optužbe


Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.
Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.
Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) pod predsjedanjem suca Alphonsa Orie-a oslobodilo je prvostupanjskom presudom bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića, kao i njegovog pomoćnika, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića.

Oslobođeni su zapovjedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Stanišić i Simatović su odgovorni za formiranje specijalnih jedinica iza kojih su ostali brojni krvavi tragovi u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, ali prema odluci većine članova tročlanog sudskog vijeća – nisu odgovorni za njihove zločine.

Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.
Stanišić i Simatović u sudnici 30. svibnja 2013.
„Podsjećajući na svoj zaključak – da je vrsta pomoći kakva je pružena Jedinici (JSO) nedovoljna da bi povlačila kaznenu odgovornost za pomaganje i podržavanje, većina članova Vijeća, uz suprotno mišljenje sutkinje Picard, nisu mogli zaključiti da su optuženi pomagali i podržavali zločine koje su počinile SDG (Srpska dobrovoljačka garda), policija SAO Krajine (u Hrvatskoj), Škorpioni ili druge grupe“, izjavio je sudac Orie čitajući sažetak presude.

Oslobađajuća presuda za Stanišića i Simatovića na tragu je oslobađajuće presude za srbijanskog generala Momčila Perišića, za kojeg je utvrđeno da je pomagao Srpsku vojsku Krajine u Hrvatskoj te Vojsku Republike Srpske u Bosni i Hecegovini, ali prema sucima nije dokazano da je ta pomoć bila direktno usmjerena na činjenje zločina.

Nisu krivi ni za zločine u Vukovaru niti Srebrenici

Iako su specijalne jedinice poput Arkanovih Tigrova i Crvenih beretki ratovale od Vukovara do Srebrenice – suci se nisu uvjerili da je čelnik srbijanskog DB-a sprovodio plan predsjednika Slobodana Miloševića.

„Vijeće je nadalje zaključilo kako je Stanišić povremeno nastupao u svojstvu veze, barem kada je riječ o kontaktima između Miloševića i Martića, odnosno između Miloševića i Karadžića. Međutim dokazi također pokazuju da su Milošević, Martić, Karadžić i Babić – redovito i neposredno kontaktirali“, objasnio je svoju sudsku logiku Orie.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:21:21 0:00
Direktan link

Iako se na njihovom suđenju, kao i na suđenju bivšem predsjedniku vlade tzv.SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema Goran Hadžiću – moglo čuti kako je Stanišić 1991.godine u Dalju pozivao na red sve uključene u napadu na Vukovar (Teritorijalnu obranu i Jugoslavensku narodnu armiju), suci se nisu uvjerili kako je on time upravljavao.

„Vijeće napominje da nije primilo dokaze o predmetu razgovora na tom sastanku kojeg je Stanišić sazvao“, izjavio je Orie objašnjavajući postupak Stanišića kao podršku „uspješnom, vojnom zauzimanju Vukovara“.

(VIDEO: Presuda Stanišiću i Simatoviću)

Prilikom čitanja sažetka presude sudac Orie je napomenuo kako je gotovo polovica od 133 svjedoka - ispitana pod zaštitnim mjerama, kao i da je skriven od javnosti određeni dio suđenja zbog zahtjeva države Srbije.

„Raspravno vijeće je također odobrilo molbe iz Srbije kojima je tražena primjena mjera radi zaštite njezinih nacionalnih i sigurnosnih interesa. Uglavnom u vidu redigiranja određenih dokaznih predmeta“, naveo je sudac spominjući da je u sudski spis uvršteno gotovo 5000 dokaznih predmeta.

Na prvostupanjsku presudu Stanišiću i Simatoviću očekuje se žalba haškog tužiteljstva koje je za njih zatražilo doživotnu kaznu zatvora.

Nakon podužeg žalbenog postupka uslijediti će drugostupanjska presuda, ali najvjerovatnije i dalje bez odgovora na pitanje – je li rat na prostoru bivše Jugoslavije bio spontan i pokrenut iz neke povijesne mržnje – ili je organiziran i vođen od strane tajne službe iz Srbije.

(VIDEO: Dokumentarac - Jedinica (JSO)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG