Dostupni linkovi

Mogerini: EU će braniti ljudska prava gde god su ugrožena


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je danas povodom Dana ljudskih prava da će Unija nastaviti da zagovara, brani i promoviše ljudska prava na svim mestima u svetu gde su ona ugrožena.

U svetlu aktuelnih, rastućih izazova za ljudska prava i vladavinu zakona i u kontekstu globalne ekonomske krize, siromaštva i sve veće nejednakosti, dokumenti poput Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima ostaju oslonac EU u unapređenju i odbrani ljudskih prava i osnovnh sloboda, navela je Mogerini u saopštenju.

Ta dva temeljna dokumenta su utvrdilagrađanska, politička, ekonomska, kulturna i socijalna prava koja pripadaju svim ljudima od rođena do kraja života i promenilasudbinu mnogih, rekla je ona.

"Novi Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji koji je EU usvojila u julu pridaje jednaki značoj svim tim pravima i nastoji da ih kroz konkretne akcije promoviše i obezbedi njihovo ispunjavanje", istakla je Mogerini.

EU je više nego ikad posvećena pomaganju civilnim organizacijama i drugim akterima u promovisanju zaštite i poštovanja ljudskih prava, bilo da je reč o građanskim, socijalnim ili ekonomskim i kulturnim pravima, dodala je ona.

XS
SM
MD
LG