Dostupni linkovi

Danas konstitutivna sjednica Sabora Hrvatske


U Zagrebu bi danas trebalo da bude održana konstitutivna sjednica novog saziva Sabora, koja će biti najneizvjesnija u proteklih 25 godina, budući da još nije poznato ko ima većinu u hrvatskom parlamentu.

Sabor čini 151 poslanik, a za izabor vlade potrebna je podrška njih 76. Na proteklim izborima najviše poslaničkih mandata - 59 osvojila je koalicija okupljena oko HDZ-a, dok je koalicija "Hrvatska raste" okupljena oko SDP-a prije nekoliko dana na konsultacije sa hrvatskim predsjednikom došla sa podrškom 66 poslanika.

Za potrebnu parlamentarnu većinu od 76 poslanika velikim koalicijima neophodni su glasovi poslanika nezavisne liste "Most", koja je na izborima osvojila 19 mandata, ali je nakon osipanja ostao sa 15 poslanika u klubu.

U namjeri da obezbijede konstituisanje Sabora pregovarači "Mosta" bili su juče u SDP-u, a potom i u HDZ-u, gdje su, prema nezvaničnim informacijama, ponudili da dvije stranke kao predsjednika parlamenta podrže njihovog kandidata Roberta Podolnjaka.

Hrvatski mediji prenose da je "Most" od SDP-a dobio pozitivan odgovor, dok u u HDZ-u nisu skloni takvoj ideji.

"Most" neće pristati da predsjednik Sabora iz njihovih klupa bude izabran samo uz podršku SDP-a, pa je za očekivati da će dvije velike stranke ići sa vlastitim kandidatima za predsjednika.

XS
SM
MD
LG