Dostupni linkovi

Komandant američke nacionalne garde: Ekstremizam rizik za sve


Nasilni ekstremizam je rizik za ceo svet, a ne samo za pojedinačne države, izjavio je danas u Prištini komandant Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država general Frank J. Grass, javlja dopisnik RSE.

Govoreći o trenutnim izazovima sa kojima se svet suočava, posebno o onima sa kojima se suočava NATO, kako od strane Moskve, tako i od tzv. Islamske države, general Grass je kazao da će NATO ostati u euroatlanskoj zoni kako bi se suočio sa svim izazovima.

“Kako bi postigli uspeh prilikom suočavanja sa novim izazovima po bezbednost, potrebno je više konsultacija i razmena informacija, kao i postizanje sporazuma o glavnim ciljevima”, kazao je američki general.

Izazovi u euroatlanskom regionu danas se razlikuju od onih iz prošlosti, naveo je on, i to zato što su se pojavile ekstremističke i nasilne organizacije.

“Mnogi rizici sa kojima se suočava Jugoistočna Evropa, kao što su nasilni ekstremizam, priliv emigranata i izbeglica, trgovina oružjem, droge i ljudima...sve to zahteva koordinisan odgovor svih vlada i država u regionu”, kazao je general Grass.

On je dodao da se sigurosni okvir u Jugoistočnoj Evropi neće ograničiti samo na vojne sposobnosti država, već je potreban i ekonomski razvoj, vladavina prava, obrazovanje i dr.

“Tretiranje ISIS-a i bilo koje druge terorističke organizacije je rizik za sve nas, i malo je država koje nisu pod rizikom ove ekstremističke ideologije. Mi smatramo da je to rizik za cio svijet”, kazao je Grass.

Odgovarajući na pitanja prisutnih o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova, on je potvrdio da će SAD podržati vojsku Kosova koja će biti formirana na legalnim osnovama, uz poštovanje multietničnosti.

“Mi smo spremni da podržimo bilo koju odluku Vlade Kosova oko Bezbednosnig snaga. Vojska mora da odražava narod i da su svi oni zastupljeni u njoj”, kazao je američki general.

XS
SM
MD
LG