Dostupni linkovi

Tusk u subotu u poseti Srbiji


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posetiće sutra Beograd, samo dan pošto je u Beogradu boravio šef NATO Jens Stoltenberg.

Tusk će se u Beogradu sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a tokom radne večere na dnevnom redu će biti mogućnost za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u pregovorima Srbije i EU do kraja godine, migrantska kriza, situacija u Evropi posle terorističkih napada na Pariz i druge teme.

Posete dvojice visokih zvaničnika EU i NATO Srbiji dolaze posle terorističkih napada u Parizu i u trenutku kada se Evropa suočava sa velikim izazovima uključujući terorizam i migrantsku krizu, što govori o značaju koja se u rešavanju tih pitanja pridaje Balkanu, odnosno zemljama kandidatima za članstvo u EU.

Izazovi pred kojima se EU našla svakako otvaraju niz pitanja, i bezbednosnih i ekonomskih i potrebu da sa u skladu sa novim okolnostima refefinišu i odnosi na starom kontinentu.

Kao prva mera, danas je u Briselu dogovoreno da se do kraja godine razmotre predlozi za značajnu promenu Šengenskog sporazuma, a ministri unutrašnjih poslova su razgovarali i o boljoj razmeni obaveštajnih informacija.

Srbija je u konekstu traženja novih rešenja svakako nezaobilazna imajući u vidu da je jedna od retkih zemalja u reigonu koja je u bezbednosnom smislu stabilna.

Tusk izBeograda putuje u Albaniju, gde će u nedelju razgovarati sa premijerom Edijem Ramom.

Istog dana on će posetiti i Makedoniju gde će razgovarati sa predsednikom te zemlje Đorđem Ivanovim i premijerom Nikolom Gruevskim.

Poseta Tuska regionu dolazi nakon što je Evropska komisija objavila redovni godišnji izveštaj o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata na putu ka članstvu u EU.

XS
SM
MD
LG