Dostupni linkovi

Sarajevo: Sastanak sukcesora bivše SFRJ


Nakon šest godina, u Sarajevu se sastao Stalni zajednički odbor visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojim predsjedava zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Poslije prvog dijela sjednice Bevanda je istaknuo kako je posljednji sastanak održan u Beogradu 2009. godine, te da je stoga ponovno okupljanje predstavnika pomenutih zemalja izuzetan uspjeh.

“Jako puno pitanja je neriješeno i nedefinisano. Sastanak protiče u dobrom duhu razumijevanja i uvažavanja gdje iznosimo sve, zastupajući interese svojih država. Završili smo prvi krug rasprave o svim aneksima i za veći dio aneksa, mislim da su preporuke usaglašene. One će biti danas definisane, od aneksa do aneksa. Imamo u nekim stvarima nesuglasice i drugačije stavove. Sve je to lišeno politike u dobroj mjeri”, rekao je Bevanda.

Izrazio je uvjerenje da će se u dobroj atmosferi, preporuke izdefinisati do kraja dana, kada će svi predstavnici izaći pred medije.

Sporazum o pitanjima sukcesije, koji je potpisan 29. juna 2001. godine u Beču a stupio na snagu stupio na snagu 2. juna 2004, definisao je BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju i Saveznu Republiku Jugoslaviju kao pet suverenih ravnopravnih država sukcesora bivše SFRJ.

Ove državedržave Sporazumom su pozvane da riješe pitanja sukcesije država koje su se pojavile nakon raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sprovođenjem Sporazuma,Bosna i Hercegovina će dobiti preostala sredstva iz raspodjele zajedničke aktive bivše SFRJ, kao i imovinu koja joj pripada.

XS
SM
MD
LG