Dostupni linkovi

EK: Balkan napreduje ka EU, predstoji još mnoštvo reformi


Balkanske zemlje su napravile korak u reformama ka članstvu u EU, ali im još predstoji veliki posao, suština je godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku ovih država koji je predstavio evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han

Kada je reč o BiH, sprovođenje reformi iz agende, koja je usvojena u julu, predstavlja uslov za razmatranje njene prijave za članstvo u EU, navodi se u izveštaju i dodaje da je BiH ponovo na reformskom putu.

"Politički konsenzus o ulasku zemlje u EU, koji je pokazan u februaru u obavezama preuzetim u pisanoj formi, treba da se realizuje usvajanjem i usklađenom primenom neophodnih reformi širom zemlje", navodi se u izveštaju.

Srbija je, po rečima Hana, ostvarila krupne korake na putu ka Evropskoj uniji što ju je približilo otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja, verovatno krajem godine.

"Očekujemo da Srbija odlučno krene napred u reformama, posebno u pravosuđu, bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi izražavanja, suzbijanju diskriminacije, reformi javne uprave i ekonomije", naglasio je Han.

Evropska komisija zaključila je da je Kosovo postiglo napredak i da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prekretnica na putu ka njegovoj evropskoj budućnosti, ali i ocenila da je u primeni evropskih standarda u većini oblasti Kosovo tek na početku puta.

U delu koji se odnosi na političke kriterijume, Komisija navodi da je Kosovo ispunilo dva važna obećanja, pošto je skupština usvojila ustavne amandmane kojima se omogućava osnivanje Specijalnog suda i potvrdilo privrženost normalizaciji odnosa sa Srbijom, postizanjem sporazuma o energetici, telekomunikacijama, mostu u Mitrovici i Zajednici/Asocijaciji srpskih opština.

Dodaje se, međutim, da opozicija nasilnom opstrukcijom skupštinskih zasedanja negativno utiče na rad skupštine i da to mora biti hitno rešeno.

U Crnoj Gori je zabeležen "umereni napredak" u većini pregovaračkih poglavlja, ali i ocenjeno da "nivo usklađenosti varira".

Povodom nedavnih protesta dela opozicije, EK poziva političke partije u Crnoj Gori da uspostave konstruktivan dijalog.

Afera prisluškivanja u Makedoniji je ukazala na političku korupciju i političko uplitanje u institucije sistema koji štete zemlji. Turska je pozvana da smiri rastuće nasilje i oštro kritikovana zbog kršenja medijskih sloboda.

XS
SM
MD
LG