Dostupni linkovi

Verbić: Oko 1. decembra pomoć za prosvetare u Srbiji


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić najavio je danas da bi oko 1. decembra prosvetari trebalo da dobiju pomoć.

"Ta pomoć zavisi od tehničkog rešenja, odnosno kako Ministarstvo finansija to bude riješilo, ali u svakom slučaju, koje god da bude rešenje, premijer Aleksandar Vučić će morati da razgovara sa MMF-om o tome i nakon toga, mi ćemo znati i koja je visina te pomoći koja, kao što sam rekao, bi oko 1. decembra trebalo da bude isplaćena", rekao je Verbić novinarima.

Navodeći da je predstavnike sindikata, kao što je obećano, primio premijer, Verbić je naveo da je na tom sastanku bila i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ali da tada nisu razgovarali o nacrtu zakona o platama.

"To očigledno ostaje kao tema za jedan poseban sastanak, da se bavimo samo time", rekao je Verbić.

On smatra da postoji saglasnost da to mora da se uradi, sviđalo se nekome ili ne kako taj zakon izgleda.

"Moramo da uredimo sistem plata u javnom sektoru, i ako ovaj predlog nije dovoljno dobar, treba da napravimo neki drugi, ali ne smijemo da odustanemo od toga, dakle mora da se zna ko koliku platu ima u javnom sektoru", zaključio je Verbić.

Prosvetari su prošle sedmice 28.oktobra održali jednosatni štrajk upozorenja i u u istom danu postigli dogovor sa vladom da će zaposleni u prosvjeti u Srbiji, njih oko 108.000, dobiti u drugoj polovini novembra jednokratnu pomoć.Kako je tada saopšteno iznos će biti predmet razgovara premijera Aleksandra Vucica i čelnika sindikata.

XS
SM
MD
LG