Dostupni linkovi

Kotromanović: Srbija nema para za novo oružje


Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović izjavio je u Splitu da je "nemoguća misija" da Srbija kupi oružje od Rusije "jer nema novaca za to".

Osim toga, on je naveo da Srbija mora da se opredeli želi li da bude do Zapada ili Ruske Federacije, prenela je agencija Hina.

Posle susreta sa komandantom VI flote Ratne mornarice SAD, viceadmiralom Džejmsom Fogom, Kotromanović je rekao i da je izjava premijera Aleksandra Vučića u kojoj je, kako prenosi Hina, izrazio zabrinutost zbog snage Hrvatske vojske, najveći kompliment toj vojsci.

"Hrvatska vojska je stvarno rasla i raste u poslednje četiri godine i vi vidite da je i (srpski) premijer Vučić izrazio zabrinutost zbog snage Hrvatske vojske i to je najveći kompliment koji je mogla dobiti Hrvatska vojska u poslednjih nekoliko godina", rekao je Kotromanović.

Na pitanje novinara kako komentariše najave da će se Srbija naoružavati iz Rusije, Kotromanović je rekao da je to "nemoguća misija, za sada", zato što "Srbija nema novaca".

"Mi znamo da oni troše 94 odsto na operativne troškove, na plate i logistiku. Oni nemaju sredstava za opremanje i modernizaciju. Ja sam posetio Beograd pre dve godine i to sam video", dodao je.

Kao drugi razlog nemogućnosti Srbije za kupovinu oružja od Rusije, Kotormanović je rekao da je "nemoguće ostvariti ovu politiku koju vodi Rusija i Srbija s politikom Evropske unije".

"Imamo sankcije prema Rusiji, a oni bi kupovali oružje u Moskvi - to je nemoguće i na taj način Srbija nikad neće postati članica EU. Oni moraju uskladiti zajedničku evropsku i bezbednosnu politiku s EU, oni to ne žele i sede na dvije stolice. Ja ne vidim koja je njihova budućnost, oni se moraju jasno opredeliti hoće li biti deo Zapada ili će i dalje voditi ovakvu politiku i de fakto i de jure biti deo Ruske federacije", izjavio je Kotromanović.

Dodao je da smatra da se to napokon mora reći Beogradu i da se Hrvatska ne boji jer zna da Srbija ne može ništa da kupi.

XS
SM
MD
LG