Dostupni linkovi

Papa pozvao na veću saradnju među vjerama


Papa Franjo danas je, na obilježavanju 50. godišnjice odluke kojom je promijenjen odnos Rimokatoličke crkve prema drugim vjerama, pozvao na veću međuvjersku saradnju u suočavanju s vjerskim ekstremizmom.

Papa je na redovnoj audijenciji istakao značaj deklaracija "Nostra Aetate" (U naše vrijeme) kojom je preokrenut odnos katoličke crkve prema nehrišćanskim vjerama, posebno Jevrejima.

"U naše vrijeme" jedan je od najznačajnijih dokumenata usvojenih na Drugom vatikanskom saboru 1962-65. i u njemu se navodi da se smrt Isusa Hrista ne može pripisati svim Jevrejima, kao ni da Jevreji danas ne mogu bio smatrani krivim. Takođe su osuđeni svi oblici antisemitizma.

Predstavnici Jevreja, muslimana, hindusa i budista danas su imali posebna mjesta na Trgu svetog Petra.

Papa Franjo je rekao da je deklaracija "U naše vrijeme" promijenila katoličko-jevrejske odnose od "indiferencije i protivljenja ka saradnji i dobroj volji".

"Od neprijatelja i stranaca postali smo prijatelji i braća", rekao je Franjo.

Papa je rekao da je porast terorizma podstakao sumnjičavost i osudu religije i dodao da nijedna vjera nije imuna na fundamentalizam, ali da svijet mora gledati na "pozitivne vrijednosti" koje zastupa religija, posebnu u odbrani najsiromašnijih.

Na kraju audijencije, papa je od svih okupljenih na Trgu svetog Petra tražio da se u "skladu sa svojom vjerskom tradicijom" zajedno mole u tišini.

XS
SM
MD
LG