Dostupni linkovi

Održana sednica Skupštine Kosova bez opozicije


Suzavac u Skupštini Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Suzavac u Skupštini Kosova

Poslanici vlasti u Skupštini Kosova usvojili su nekoliko zakona u subotu u dva posle ponoći, čime je održana sednica koja je trebalo da počne u 16 časova u petak. Sednica je održana bez predstavnika opozicije, koji su nekoliko puta u toku dana prekidali suzavcem pokušaje zasedanja.

U skupštinskoj sali nisu stvoreni uslovi za nastavak sednice, pa je vladajuća koalicija odlučila da sednicu održi u drugoj sali Skupštine Kosova bez prisustva opozicije. Na ovoj sednici su usvojeni pojedini nacrti zakona, a završen je nakon nepunih pola sata.

Visar Imeri, lider pokreta Samoopredelje, na konferenciji za medije je izjavio da se vodi ilegalni sastanak partijskih struktura koji su uzurpirale salu skupštine Kosova kako bi održali ilegalni sastanak.

„Ovo nipošto nije sednica. Ovo je sastanak u kojem je isključen jedan veliki deo poslanika“, kazao je Visar Imer, lider pokreta Samoopredeljenje.

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je pre ponoći da nastavi sednicu Skupštine, ali uz prisustvo pripadnika policije koji su napravili kordon ispred govornice, što je razljutilo poslanike opozicije koji su počeli da se svađaju sa policijom. Ubrzo su u salu ušli poslanici vlasti te premijer sa svojim kabinetom i predsednik Skupštine. Međutim, na samom početku sednice, opozicija je aktivirala nekoliko suzavca, i onda je otpočela verbalnu svađu sa zvaničnicima kosovske vlasti. Zbog velike količine suzavca, mnogi poslanici, pa potom i rukovodioci institucija, napustili su salu i usledila je još jedna pauza. U sali su trenutno pripadnici obezbedjenja, poslanici opozicije, a pristižu i oni iz vladajućih stranaka.

U međuvremenu, specijalne jedinice policije suzavcem su rasterale sve pristalice opozicije koji su se okupili ispred Skupštine Kosova. Nekoliko njih je i pritvoreno.

Nasilje na ulicama Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Poslanici opozicije su pre početka sednice Parlamenta, koja je u početku bila zakazana za 16 časova posle podne, bacili suzavac ispred kancelarije predsednika Skupštine, Kadrija Veseljija. Ovo je peta blokada skupštine tokom jesenjeg zasedanja.

Na Facebook stranici opozicionog Samoopredjeljenja navodi se da je Veselji „opkolio skupštinu policijskim snagama, isto kao što Isa Mustafa paralizuje društvo tako što hapsi, goni i kidnapuje poslanike i građane“.

Opozicija je skrenula pažnju da neće popustiti kada su u pitanju„državni suverenitet i građanski interes, sloboda i ravnopravnost“. Protest unutar Skupštine će biti nastavljen dok se ne povuku sporazumi sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom, i sporazum o demarkaciji granica sa Crnom Gorom, poručili su.

Predsedništvo Skupštine je u utorak zakazalo sednicu za petak popodne i pored poziva opozicije da se sednica ne zakazuje dok se ne pronađe rešenje oko trenutne situacije.

Predstavnici civilnog društva u petak su zatražili odlaganje sednice, kako bi se dalo prostora dijalogu kojeg je ove nedelje pokrenula predsednica Kosova, Atifete Jahjaga. Jahjaga je pozvala sve političke partije na odvojene sastanke, kako bi sve njih dovela za isti sto, medjutim to se na kraju nije desilo. Iz opozicije su rekli da je predsednici preneto da je opozicija jedinstvena u svojim zahtevima da se sporazumi sa Srbijom o Zajednici opština i sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji, trebaju odbaciti jer, kako je rekao, oni ugrožavaju Republiku Kosova. Premijer Isa Mustafa te zahteve je ocenio neprihvatljivim.

Opozicija već duže vreme ometa održavanje sednice Skupštine Kosova, u znak protesta zbog ovih sporazuma. Tokom poslednja dva pokušaja održavanja sednice opozicija je upotrebila suzavac u sali, što je dovelo do prekida rada Skupštine.

Sporazum o Zajednici opština, postignut 25. avgusta u Briselu, predviđa veća prava i odgovornosti Zajednice u oblasti zdravstva, obrazovanja, ekonomskog razvoja i ruralnog i urbanog planiranja, kao i finansiranje iz Beograda.

Kada je u pitanju sporazum o demarkaciji granica sa Crnom Gorom, opozicija tvrdi da je Kosovo izgubilo 12 hektara zemlje.

* Ostanite uz RSE, pratimo razvoj situacije

XS
SM
MD
LG