Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Marovićev sin "opravdano odsutan"


Vrhovno državno tužilaštvo, već duže vrijeme ispituje slučajeve za koje sumnja da je u budvanskoj lokalnoj samoupravi, raznim malverzacijama opština oštećena za više miliona eura. Nakon hapšenja kćerke, brata, čak i strine predsjednika savjeta DPS-a Svetozara Marovića koji se smatra budvanskom sivom eminencijom, sada je red došao i na njegovog sina Miloša koji još nije uhapšen jer je, po svemu sudeći, na liječenju u Beogradu.

U međuvremenu su se pojavile medijske informacije da je Miloš Marović tražio status svjedoka saradnika, a da će, ako uskoro sam ne dođe, Tužilaštvo za njim raspisati potjernicu.

Iako su mediji u Crnoj Gori ovih dana tvrdili da je sin visokog funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista, Svetozara Marovića - Miloš nudio da bude svjedok saradnik, a da će Tužilaštvo za njim raspisati potjernicu ukoliko za nekoliko dana ne dođe u Specijalno tužilaštvo na saslušanje, u Vrhovnom državnom tužilaštvu kažu da su još uvijek pri stavu koji su objavili prije nekoliko dana – da pošto je opravdao odsustvo, nema potrebe za raspisivanjem potjernice. A, što se tiče eventualne Marovićeve ponude da bude svjedok saradnik, Marovićev advokat Vladan Bojić je rekao da je to potpuna neistina.

"Vijest da je Miloš Marović i pomislio, a kamoli tražio status svjedoka saradnika je izmišljotina i pravna glupost. Miloš Marović niti bilo ko iz njegove porodice nije zainteresovan da traži status svjedoka saradnika", kazao je Bojić Vijestima.

Potvrdu tačnosti te informacije nijesmo dobili ni u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Nije bio dosupan M.M. za koga je izdat nalog za lišavanje slobode, a za kog se sumnja da je izvršio krivično djelo – zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja. On je opravdao svoje odsustvo i Specijalno tužilaštvo uredno obavijestio o razlozima zbog kojih je nedostupan“, navela je portparol Vrhovnog državnog tužilaštva Dragana Unković.

Viši sud u Podgorici u međuvremenu je prihvatio prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva da se, takođe uhapšenom, Marku Vujoviću, kumu Miloša Marovića, dodijeli status svjedoka saradnika u postupku koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića i drugih zbog više krivičnih djela u vezi sa mogućnošću da su raznim malverzacijama i komplikovanim finansijskim transakcijama prilikom prodaje zemljišta na području Budve oštetili opštinu za više miliona eura.

Inače, nalog za hapšenje Miloša Marovića je izdat zbog, navodne, umiješanosti u prodaju državnog zemljišta na Jazu kod Budve, a uslijedio je nakon pokretanja prvog budvanskog slučaja u kom se 13 budvanskih lokalnih funkcionera sumnjiči da su prilikom izgradnje stambeno-poslovnog objekta TQ Plaza i platoa na plaži Jaz, od 2006. do 2010. godine, zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet opštine Budva za oko 10 miliona eura.

Među osumnjičenima su brat i kćer funkcionera vladajuće DPS, Svetozara Marovića: Dragan i Milena i strina Mirjana.

Ime predsjednika savjeta DPS-a Svetozara Marovića se u javnosti vezuje i za netransparentne aranžmane sa ruskim Miraxom koji je gradio naselje Zavala, kao i za tajni račun u švajcarskoj ekspozituri britanske HSBC banke na kom je navodno imao skoro četiri miliona dolara.

Od prvih hapšenja, polovinom avgusta Svetozar Marović se nije javno oglašavao.

Srbija: Hapšenje ako Interpol raspiše potjernicu

Mediji u Srbiji već danima objavljuju slike Miloša Marovića, navodno zabilježene u klubu u centru Beograda. Osim novinskih napisa, međutim, drugih reakcija nema. Prema nezvaničnim saznanjima, iz Crne Gore nije stigao nikakav zahtjev za njegovo hapšenje. Zvaničnu potvrdu o tome da li im se neko ovim povodom obratio, iz policije Srbije za sada nismo dobili. U međuvremenu, u oči upada da je Marović tema za medije, ali ne i za policije u regionu.

Na žalost, to je jedan od onih slučajeva koji je više politički nego pravni“, rekao nam je Vuk Cvijić, novinar beogradskog Blica, koji prati pravosuđe i kriminal.

U tim se slučajevima izgleda ne postupa kao u slučajevima koji su čisto pravni. To je bolest svih država nastalih iz bivše SFRJ. Vrlo je neobično da se to uvek dešava kada su umešani političari ili neko blizak njima,“ kaže Cvijić.

Prema proceduri, Srbija će biti u obavezi da uhapsi i Crnoj Gori izruči Miloša Marovića, kada i ako Interpol u Podgorici za njim raspiše međunarodnu poternicu. Takav zahtjev, koliko je poznato, do sada nije stigao, kaže i Vuk Cvijić.

„Izgleda da nije poslat, barem ne do današnjeg dana. Možda će biti poslat naknadno, kao što se dešavalo u nekim ranijim slučajevima.

Od razdvajanja Srbije i Crne Gore, zabilježeno je više primjera da su se ljudi, optuženi u jednoj, sklanjali u drugu članicu nekadašnje državne zajednice. Posljednji slučaj je, dodaje Vuk Cvijić, izašao daleko van pravnih okvira.

Mislim da bi za društva bivše SFRJ bilo bolje da se ti slučajevi svedu na pravo i bilo bi mnogo jednostavnije, da se takvi slučajevi brzo rešavaju – neko je kriv ili nije, a ne da novinari uzmu ulogu onih koji istražuju. To nije naša uloga. Naša uloga je da pronađemo problem, ali ovaj problem traje već decenijama“, zaključuje Cvijić.

XS
SM
MD
LG