Dostupni linkovi

Kako će Budva funkcionisati nakon hapšenja?


Stari grad u Budvi

Hapšenje trinaest sadašnjih i bivših čelnika Opštine zbog sumnje u organizovani kriminal, usijalo je do maksimuma političku situaciju u Budvi, u kojoj vladajuća koalicija ne funkcioniše, a grad grca u dugu većem od nekoliko godišnjih budžeta. Osim predloga SNP-a o prelaznoj lokalnoj vlasti i raspisivanju novih izbora, za sada nema najava o mogućim opcijama izlaska iz do sada najteže političko-ekonomske krize poslednjih par decenija.

Dan nakon najnovijeg hapšenja opštinskih čelnika, jasno je da Budvi predstoji vruća politička jesen. Za razliku od ranijih hapšenja i sudskih procesa protiv opštinskih i DPS funkcionera, kada se sumnjalo u njihovu zloupotrebu službenog položaja, izviđaj specijalnog tužilaštva ovog puta jasno naznačava postojanje sumnje u organizovani kriminal. Ako s jedne strane postoje takve sumnje, a s druge treba ispoštovati pretpostavku nevinosti osumnjičenih, kako u takvim uslovima može funkcionisati Opština Budva? Podsjetimo, nakon hapšenja bivšeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače, kojem se još sudi u slučaju izgradnje postrojenja za desalinizaciju, on je relaksirao poziciju svoje partije time što je podnio ostavku na mjesto čelnika Opštine. Aktuelni predsjednik Lazar Rađenović, nakon prethodnog hapšenja i pritvora u slučaju Košljun, vratio se na svoju funkciju. Nakon najnovijih događaja, kako će funkcionisati lokalna vlast, kada je osim prdesjednika, i nekoliko važnih celnika lokalne samouprave pod sumnjom, uz raniju najavu DPS da ce preispitati koaliciju sa SDP-om i Liberalima? To smo pitali predsjednika SDP-a Mihajla Đurovića.

"Čini mi se da će nadalje trebati više razgovora kako između koalicionih partnera, tako i sa ostalim političkim faktorima u Opštini, jer je situacija u Opštini dostigla tačku usijanja, kada moramo biti više nego racionalni, bez emocija i političke pristrastnosti, jer lokalnoj samoupravi treba omogućiti da funkcioniše", kazao je Đurović.

Čelno mjesto predjednika Opštine sada dijele dva potpredsjednika iz DPS i SDP, koalicionih partija koje imaju suprotstavljene stavove o većini važnih odluka. Podsjetimo, dok je Rađenović bio u protvoru prošle godine u okviru sudskog postupka u aferi Košljun, zamjenjivao ga je potpredsjednik Ljubomir Filipović iz SDP-a koji je tada povukao saglasnost za prodaju dijela obale izmedju Budve i Bara, s obrazloženjem da bi se takvom prodajom napravile "nesagledive štetne posljedice" po Opštinu Budva, kako niskom cijenom kvadrata, tako i činjenicom da je riječ o neurbanizovanom zemljištu. Međutim, prvi potez Rađenovića po povratku iz pritvora bilo je da ponovo potpiše saglasnost Opštine za taj posao, uz ocjenu da je riječ o izuzetnom poslu koji donosi opštini donijeti 11 miliona EUR. Od tada, neslaganja DPS-a i SDP-a u Budvi su postali sve izraženiji, a su najnoviji događaji za opoziciju samo dodatni razlog za prekompoziciju lokalne vlasti. Krsto Rađenović iznosi predlog SNP:

"Mi u SNP-u smatramo da treba dogovoriti prelaznu lokalnu vlast od svih partija, i raspisati poštene izbore u Budvi, kao bi se dobila nova vlast."

Krivičnu prijavu u slučaju izgradnje TQ Centra podnijeli su odbornik grupe građana Božidar Vujičić i odbornici Pokreta za promjene Mihajlo Backović i Stevan Džaković, koji ocjenjuje da su protesti jedini način da se smijeni vlast i dozna gdje su završili silni milioni iz slučajeva koji se sudski procesuiraju. Za predlog SNP-a Džaković ostavlja prostor za razmatranje, a o daljem funkcionisanju lokalne vlasti misli da najviše zavisi od prvog čovjeka DPS-a Mila Đukanovića:

"Kako će Opština dalje funkcionisati? Isto kao i do sad, po direktivi, onako kako im kaže predsjednik partije. Što se tiče predloga SNP-a, o njemu se može razgovarati ako imamo rješenja unaprijed, odnosno podršku makar dijela odbornika DPS-a. Ako DPS i raskine koaliciju sa SDP-om, i dalje će imati većinu jer imaju podršku, od bivših odbornika Pozitivne Crne Gore. Izlaz iz ove situacije je da građani shvate da su protesti jedni način da se ova valst smijeni, i da se dozna gdje su milioni kojima je budžet oštećen".

O narednim potezima DPS-a i opštinskih čelnika za sada nema zvaničnih najava, ali nam je u prvoj reakciji nakon hapšenja lokalnih funkcionera predsjednik budvanskog DPS-a Srđa Popović rekao: "Sačekaćemo da pravosudni organi odrade prvi posao u 48 sati, pa ćemo onda na organima partije donijeti odgovarajuće zaključke".

Uz potpunu političku konfuziju, dok se svako malo opštinski čelnici hapse, a u lokalnom parlamentu ima čak šest nezavisnih odbornika od kojih dio ne glasa u skladu sa izbornom voljom gradjana koji su ih i doveli na tu poziciju, Budva se već duže vrijeme suočava sa dubokom finasijskom krizom i dugom od preko 100 miliona eura.

  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

XS
SM
MD
LG