Dostupni linkovi

Predsednik Mađarske upozorava na bezbednosni aspekt izbegličke krize


Predsednik Mađarske Janoš Ader izjavio je danas da se zbog solidarnosti s izbeglicama koje beže od rata ne smeju zanemariti opasnost od krijumčarenja ljudi i pretnja od ekstremista.

"Mada su humanitarni aspekti veoma važni, posebno imajući u vidu dolazak zime, napravili bismo veliku političku grešku ako bismo zanemarili kriminalne i bezbednosne aspekte ovog talasa miganata", rekao je Ader u mađarskom gradu Balatonfired, gde se sastao s predsednicima zemalja Višegradske četvorke.

Predsednik Poljske Andžej Duda istakao je da plan EU o kvotama za raspodelu 120.000 izbeglica nije efikasno rešenje izbegličke krize. Poljska je jedina iz Višegradske četvorke koja je glasala za dobrovoljne kvote.

Duda je rekao da veliki broj izbeglica koji dolaze u Hrvatsku, Mađarsku, Italiju ili Grčku predstavlja "problem za celu EU i tako ovom problemu treba i prići".

Sastanku predsednika Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke prisustvovala je i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Zemlje Višegradske grupe dogovorile su se da će poslati policiju i vojnike da pomognu Mađarskoj da čuvaju granicu s Hrvatskom, na kojoj gradi žičanu ogradu.

XS
SM
MD
LG