Dostupni linkovi

Karter: Rusija da razgovara sa SAD o operacijama u Siriji


Ruske vođe treba odmah da stupe u kontakt sa Pentagonom da ponovo razgovaraju o vojnim operacijama Moskve u Siriji, rekao je danas ministar odbrane SAD Ešton Karter.

Dan pošto je NATO osudio Rusiju za "neodgovorno ponašanje" zbog toga što je dozvolila da njeni borbeni avioni pređu u turski vazdušni prostor, Karter je rekao da SAD čekaju na drugi sastanak sa Rusijom o tome kako izbeći nesrećne slučajeve ili loše proračune u sve prometnijem vazdušnom prostoru iznad Sirije.

Američki i ruski zvaničnici razgovarali su jednom putem video linka prošle nedelje.

Karter je rekao da su sastanci bili ideja Moskve i da se sad od njih čeka odgovor. "Profesionalno ponašanje je ići do kraja sa zahtevom, a oni još to nisu uradili, što je možda još jedan znak njihove strateške konfuzije", rekao je Karter na vazdušnoj bazi Moron u Španiji.

Međunarodna koalicija predvođena SAD sprovodi vazdušne napade na ekstremiste Islamske države u Siriji.

Rusija je počela vazdušne napade u Sirji prošle nedelje i navodi da su upereni protiv grupe Islamska država kao i protiv ogranaka Al Kaide u Siriji. Međutim SAD i Francuska smatraju da su bar neki od udara izgleda pogodili pobunjenike koje podržava Zapad, i sumnjaju da je pravi cilj ruskih udara zaštita sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Turska, članica NATO, pomenula je jedno kršenje vazdušnog prostora Rusije tokom vikenda ali je Alijansa navela da je drugi ruski borbeni avion u nedelju takođe upao u turski prostor. Kršenje vazdušnog prostora odmah je izazvalo osude Alijanse. Rusija je navela da je prvo kršenje bilo greška, a da nije imala veze sa drugim incidentom. Karter i drugi ministri odbrane NATO razgovaraće o tome kako da reše problem kada se sastanu u Briselu kasnije ove nedelje.

U obraćanju novinarima na vazdušnoj bazi u Španiji Karter je rekao da ne može da potvrdi izveštaje o mogućnosti da ima ruskih vojnika dobrovoljaca u Siriji, ali je upozorio Rusiju protiv toga. ;

"To bi bilo samo produbljivanje njihove greške u Siriji ako je tačno. Ti ljudi će biti meta napada", rekao je Karter. Američki zvaničnici kritikovali su ulazak Rusije u sukob u Siriji.

XS
SM
MD
LG