Dostupni linkovi

Erdogan: Rusija da ne kvari odnose sa Turskom


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Rusiju da će mnogo izgubiti ukoliko uništi prijateljstvo sa Ankarom.

On je dodao i da Turska neće ostati strpljiva kada je u pitanju rusko narušavanje vazdušnog prostora njegove zemlje.

"Bilo kakav napad na Tursku znači i napad na NATO", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa belgijskim premijerom, preneo je Rojters.

"Poznato je da imamo dobre odnose sa Rusijom. Ukoliko, međutim, Rusija izgubi prijatelja kakva je Turska i sa kojom sarađuje po brojnim pitanjima, ona će izgubiti mnogo i ona to treba da zna", rekao je Erdogan.

Vlada Rusije saopštila je da će ispitati tvrdnje Ankare da je jedan od ruskih vojnih aviona angažovanih u Siriji narušio vazdušni prostor Turske drugi put.

Turska je sinoć saopštila da je ruski vojni avion u nedelju povredio njen vazdušni prostor, što je drugi incident te vrste u poslednja tri dana, nakon čega je Ankara ponovo pozvala ruskog ambasadora na razgovor.

Turska je pozvala Rusiju da izbegne ponavljanje takve povrede njenog vazdušnog prostora i poručila da će Moskvu "smatrati odgovornom za bilo kakav neželjeni incident koji može da se dogodi".

Rusija je prošle nedelje pokrenula vazdušne napade protiv Islamske države u Siriji.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

XS
SM
MD
LG