Dostupni linkovi

Rusija: Bez kopnenih operacija u Siriji


Rusija neće učestvovati u kopnenim operacijama bilo kakve vrste u Siriji, a Moskva je spremna da sarađuje sa svim zainteresovanim za uništenje "Islamske države".

Ovo je izjavila predsednica Saveta federacije (Gornjeg doma ruskog parlamenta) Valentina Matvijenko.

"Nećemo učestvovati u kopnenim operacijama bilo koje vrste, a spremni smo da sarađujemo sa svim zemljama u zajedničkom naporu protiv globalnog zla - terorizma", rekla je Matvijenko posle sastanka sa predsednikom jordanskog Saveta parlamenta Abdelraufom al-Ravabdehom.

Matvijenko je podsetila da su Rusija, Irak, Sirija i Iran oformili koordinacioni centar, navodeći da je "nemoguće boriti se protiv Islamske države i uništiti je bez saradnje".

"Pozivamo sve one koji su zaista zainteresovani da se Islamska država iskoreni da se pridruže ovom koordinacionom centru", navela je Matvijenko.

Ona je istakla da Rusija nema drugi cilj sem da Islamska država bude poražena, "za razliku od drugih zemalja koje su članice druge koalicije".

Rusija je na zahtev sirijskog predsednika Bašara Asada 30. septembra počela sa vazdušnim udarima na položaje Islamske države u Siriji.

Rusko ministarstva odbrane tvrdi da je u ovim akcijama već znatno narušen sistem komandovanja i materijalno-tehničkog snabdevanja ekstremista, kao i infrastrukturu za pripremu terorista-samoubica.

XS
SM
MD
LG