Dostupni linkovi

Milanović: Hteo bih da Srbija funkcioniše kao država


Predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u nedelju da granica sa Srbijom zasad ostaje otvorena i dodao da bi hteo da Srbija funkcioniše kao država.

"Zasad (granica) ostaje otvorena, ali neće me ni sitni lobiji, niti interesi određenih komora, i stranačke veze tih komora, sputati da donesem odluku koja je interesu Hrvatske, da se zaštiti sigurnost građana. To je broj jedan", rekao je Milanović novinarima u Sisku upitan ostaje li granica prema Srbiji otvorena uprkos tome što veliki broj izbeglica i dalje ulazi iz Srbije u Hrvatsku.

On je rekao da je u svakodnevnom kontaktu s austrijskim kancelarom, jer je ta zemlja "zemlja udara", za razliku od Hrvatske koja je zemlja tranzita izbeglica. Premijer je rekao da je za njega "bitna adresa zapad."

"Hteo bih da naši istočni susedi funkcionišu kao država, što oni mogu, ali ne žele. Srbija nije država od jutros, možda ima manje resurse i negde je slabije organizovana od Hrvatske, ali Srbija nije treći svet, a ne rade apsolutno ništa", rekao je Milanović.

On je ponovio da "zadržava pravo da postupi kako smatra da je u hrvatskom interesu bez da ikog izvan Hrvatske o tome pita."

Milanović je rekao da to mora da bude jasno i opozicionoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) koja je, kako je rekao, "u konsultaciji i s Budimpeštom, Fidesom i Beogradom".

Milanović je kao predsednik Socijaldemokratske partije u Sisku učestvovao na stranačkom skupu.

U ponedeljak na snagu stupa odluka o raspuštanju Sabora, a redovni parlamentarni izbori najkasnije će biti održani u roku od 60 dana od dana raspuštanja parlamenta.

Predsednica Kolinda Grabar itarović (HDZ) najavila je da će po raspuštanju Sabora održati konsultacije s čelnicima stranaka kako bi utvrdila datum izbora koji moraju da budu održani do kraja novembra.

XS
SM
MD
LG