Dostupni linkovi

Crnogorski parlament večeras glasa o NATO rezoluciji


Crnogorski parlament nastavio je danas debatu o prijedlogu rezolucije kojom se izražava podrška članstvu Crne Gore u NATO-u, a poslanici bi o tome večeras trebalo da se i formalno izjasne, glasanjem.

Prema sadašnjem odnosu snaga za i protiv članstva, gotovo da nema sumnje da će rezolucija biti izglasana, jer su u raspravi taj dokument podržale vladajuće stranke, zatim, stranke koje predstavljaju manjinske nacionalne zajednice, kao i opoziciona Pozitivna Crna Gora.

Ranije, za članstvo Crne Gore u Severnoatlantskom savezu javno se deklarisao i Pokret za promene, ali njegov stav sada nije sasvim izvjestan, jer se ta stranka nalazi u savezu Demokrarski front, sa Novom srpskom demokratijom, partijom koja se apsolutno suprotstavlja ulasku Crne Gore u Alijansu.

Rezoluciju podršci ulasku Crne Gore ranije je predložila veća grupa poslanika Skupštine Crne Gore.

U tom dokumentu se ističu prednosti NATO članstva, ali nije precizirano kako će o tome biti donesena formalna odluka, da li će ta mogućnost pripasti parlamentu ili samim građanima, na referendumu.

Obije opcije predviđa Ustav Crne Gore, ali većina poslanika smatra da referendum nije potreban, jer, kako obrazlažu, ulaskom Crne Gore u NATO država ne gubi ništa od svog suvereniteta.

XS
SM
MD
LG