Dostupni linkovi

IS: Izbjeglice koje bježe u Evropu grešnici


Sirijske i libijske izbeglice koje bježe u Evropi počinile su velikih grijeh izlažući svoju djecu nevernicima, drogi, alkoholu i seksualnom promiskuitetu, poručuju militanti "Islamske države" (IS) u najnovijem broju magazina Dabiq na engleskom jeziku.

"Nažalost, neki Sirijci i Libijci su spremni da rizikuju život i duše svoje djece tokom opasnog putovanja u zemlje ratnih krstaša koji vladaju po zakonima nevjerništva i nemoralnosti", prenosi sadržaj teksta Reuters.

Militanti su koristili šokantne fotografije utopljenog malog sirijskog dječaka Ajlana Kurdija sa plaže da bi upozorili izbjeglice da ne pokušavaju da pobjegnu na Zapad, pošto je to "veliki grijeh".

Fotografija trogodišnjeg Ajlana kako leži na pijesku plaže u Bodrumu, u Turskoj, pošto se udavio poslije brodoloma, dok je njegova porodica pokušala da se domogne Grčke, pomogla je da se fokusira pažnja međunarodne javnosti na položaj izbjeglica.

Međutim, u magazinu Dabiq, objavljena je fotografija dječaka pod naslovom "Opasnost od napuštanje Darul-Islama" - zemlje islama odnosno samoproglasenog kalifata IS u Siriji i Iraku.

IS je preuzela kontrolu nad velikim dijelovima Sirije i Iraka od polovine prošle 2014. godine, namećući brutalnu vladavinu, čineći ubistava, mučenja, silovanja, zbog čega je na hiljade Sirijaca i Iračana izbjeglo u Evropu.

XS
SM
MD
LG