Dostupni linkovi

Makedonija obeležava 24. godišnjicu nezavisnosti


Makedonija danas obeležava 24 godine od održavanja referenduma na kojem se, 8. septembra 1991, ogromna većina građana izjasnila za nezavisnu i suverenu državu.Na pitanje "Da li ste za nezavisnu Makedonju s pravom budućeg pridruživanja savezu suverenih jugoslovenskih država" potvrdno je odgovorilo više od 95 odsto građana koji su izašli na referendum.

Referendumu je prethodila Deklaracija o nezavisnosti koju je 25. januara 1991. uvojila prva višepartijska skupština, a 18. septembra 1991. skupština je usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezultata referenduma o nezavisnosti Makedonije.

Naredni važan korak u jačanju nove države bilo je usvajanje Ustava 19. novembra 1991.

Nezavisnost Makedonije prva je priznala Bugarska, potom Turska, Slovenija, Hrvatska, Rusija i BiH. Monetarnu nezavisnost zemlja je dobila uvođenjem nove valute, denara, 26. aprila 1992, a Vojska Republike Makedonije uspostavljena je 18. avgusta.

Međunarodno pravni status zemlje definitivno je potvrđen na Generalnoj skupštini UN 8. aprila 1993. kada je Makedonija aklamacijom primljena kao 181. punopravna članica UN, ali pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija zbog nerešenog spora oko imena države sa Grčkom.

Zbog spora oko imena, Grčka već godinama blokira pristupanje Makedonije NATO-u i EU.

Skoplje danas ima diplomatske odnose sa 170 zemalja, a pod njenim ustavnim imenom priznale su je 135 države, među kojima su Kina, SAD i Rusija.

XS
SM
MD
LG