Dostupni linkovi

Uhapšen i peti osumnjičeni za smrt dječaka Ajlana Kurdija


U Turskoj je uhapšena i peta osoba, osumnjičena za smrt 12 sirijskih migranata koji su se utopili kod turske obale i među kojima je bio i dečak Ajlan Kurdi (3).

Peti osumnjičeni je turski državaljanin i uhapšen je u Bodrumu.

Tokom prošle sedmice su zbog ove nesreće uhapšene četiri osobe, svi sirijski državljani, kojima je određe pritvor, prenio je AFP.

Nesreća se dogodila u srijedu kada su dva čamca sa 12 ljudi potonula u turskim vodama.

Fotografija beživotnog tijela trogodišnjeg sirijskog dječaka Ajlana Kurdija, koje je pronađeno na plaži u Bodrumu, uzdrmala je Evropu u kojoj raste napetost pred naletom desetina hiljada izbjeglica i migranata.

Slika malog dječaka, koji je postao simbol izbjegličke tragedije, kako nepomično leži na obali jedne od vodećih turističkih destinacija u Turskoj, u crvenoj majici i plavim pantalonicama, s licem u pesku, probudila je emocije, ali i gnev zbog ljudske cijene aktuelne krize i nedovoljne aktivnosti evropskih lidera u izlaženju na kraj sa njom.

Fotografija, koju je objavila turska novinska agencija Dogan, brzinom munje se našla i na svim društvenim mrežama, prije svega na Twitteru pod haštagom "KijijVuranlnsanlik" što znači "posrnula humanost", a osvanula je i na naslovnim stranama mnogih evropskih listova, pa i onih koji su ranije imali tvrdokorniji stav u pogledu izbjegličke krize.

XS
SM
MD
LG