Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uručena humanitarna pomoć izbjeglicama na stanici u Beogradu


Predstavnici Islamske zajednice Srbije i muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" iz BiH uručili su danas humanitarnu pomoć izbjeglicama sa Bliskog istoka i Afrike smještenim u parku pored autobuske stanice u Beogradu.

Prema riječima predsjednika "Merhameta" Hajrudina Šahića, radi se o interventnoj pomoći u vidu higijenskih sredstava, vode i mlijeka a vrednost pomoći iznosi 10.000 eura.

"Želimo da animiramo sve ljude dobre volje i da ovim izbeglicama, koliko je to moguće, stvorimo normalne uslove za život", kazao je Šahić. On je najavio da će u narednih mjesec dana biti otvorena kuhinja koja će dnevno spremati 200-300 toplih obroka za izbjeglice koje se nalaze u Beogradu.

"Kuhinja danas kreće sa radom i svake noći prije sumraka podijelićemo po jedan topli obrok i vodu svakoj izbjeglici u ovom parku. Time želimo da se solidarišemo sa njima", kazao je Šahić.

Prema njegovim riječima, građani BiH su među prvima uputili pomoć izbjeglicama sa Bliskog istoka jer su "i sami izgubili svoja ognjišta i prolazili kroz iste probleme".

Predstavnik Islamske zajednice Srbije Muedib Šahinović kazao je da današnjom donacijom Srbija i BiH pokazuju humanost koja ne poznaje granice.

"Ovo je čin dobre volje ne samo muslimana već svih građana koji žele da omognu. Do sada je pomoć ovim ljudima pružana kampanjski a od danas pokrećemo ozbiljnu humanitarnu akciju kako bi svaka izbjeglica koja prolazi kroz Srbiju bila dočekana na domaćinski način", rekao je on.

Kako je naveo, akcija prikupljanja pomoći biće organizovana u svim džamijama širom Srbije a građani će moći da donesu vodu, hranu, higijenska sredstva kao i da doniraju novčane priloge. Akciju prikupljanja humanitarne pomoći su organizovale "Merhamet" iz BiH i istoimena organizacija iz Srbije u saradnji sa Islamskom zajednicom Srbije.

XS
SM
MD
LG