Dostupni linkovi

Zajednička vojna vežba Rusije, Belorusije i Srbije


Na jugu Rusije, u okolini Novorosijska, na poligonu Rajevski, danas počinje zajednička vojna vežba Rusije, Belorusije i Srbije, "Slovensko bratstvo", koja će trajati do 5. septembra.

U vežbi učestvuju ruski bataljon Sedme gardijske padobranske jurišne divizije, srpska padobranska četa i dve beloruske čete specijalaca. Ukupno će učestvovati 700 vojnika, 20 ruskih aviona i helikoptera, 100 jedinica tehnike, uključujući i beloruske.

Padobranska četa iz Srbije stigla je juče na vojni poligon i dobila rusku opermu, sredstva za vezu i naoružanje. Srpski vojnici prošli su vazdušno desantnu obuku i već imali prvi skok iz helikoptera Mi-8 na ruskom padobranskom sistemu D-10.

Cilj vežbe je "priprema i primena zajedničke grupe u specijalnoj operaciji otkrivanja i uništavanja centra za pripremu ilegalnih formacija", izjavio je ranije komandant ruskih Vazdušno-desantnih snaga Vladimir Šamanov.

Prema scenariju vežbe, antivladini elementi pokušavaju provokacijama i terorističkim napadima da maksimalno destabilizuju situaciju u državi. Polazeći od toga, komanda zajedničke grupe donosi odluku o pripremi zajedničkih antiterorističkih dejstava za lokalizaciju i uništavanje ilegalnih formacija i ustanovljavanju reda, naveo je Šamanov.

XS
SM
MD
LG