Dostupni linkovi

Obama u poseti glečerima Aljaske


Predsednik SAD Barak Obama proveo je juče popodne među glečerima u nacionalnom Parku Kenai Fjords, na jugoistoku Aljaske, nastavljajući da šalje poruku o potrebi brzog delovanja da bi se sprečilo da klimatske promene unište planetu. Bela kuća je detaljno organizovala taj boravak, sve sa spektakularnim pejzažima, drugog dana Obamine posete Aljasci koja je posvećena uticaju klimatskog zagrevanja.

Američki predsednik je objašnjavao pretnje arktičkoj oblasti koja se zagreva dva puta brže nego ostatak planete. Predsednik je na brodu prolazio ispred tri glečera nadvijenih nad morem, i gledao pejzaž koji oduzima dah. Prethodno se peške približio glečeru Egzit (Exit Glacier), koji se nalazi oko 200 kilometara od Enkoridža. Taj glečer se povukao dva kilometra od 1815.

Obama je po dolasku u Enkoridž, odakle postavlja fotografije na svom Instagram profilu, govorio o situaciji na Arktiku, gde je zabeležen dvostruko veći rast temperatura nego u drugim delovima sveta. Efekti globalnog zagrevanja - topljenje glečera, erozija obala i nestajanje leda, vidljiviji su na Aljasci nego bilo gde u SAD.

"Nismo dovoljno brzi", rekao je američki predsednik, dva meseca uoči konferencije o klimi u Parizu na kojoj treba da bude sklopljen međunarodni sporazum o smanjivanju emisija ugljen-dioksida i ograničenju rasta temperature na svetu na dva stepena Celzijusa. Stručnjak u nacionalnom parku Debora Kurc rekla je da su klimatske promene glavni faktor koji objašnjava povlačenje glečera, i navela da se skoro svi glečeri na Aljasci povlače.

Predsednik Obama je rekao da je ovaj glečer jedan od najproučavanijih, jer je tako dostupan i da je to indikator o hitnosti sa kojom treba da se rešava taj problem. "Ovo je najbolji indikator izazova s kojim smo suočeni kada se govori o klimatskim promenama", rekao je Obama dan posle govora u kome je upozorio da svet ne deluje dovoljno brzo kako bi zaustavio promene.

Kao dokaz o kontradiktornim osećanjima koja predsednikova poseta izaziva u toj velikoj američkoj državi sa resursima blisko vezanim za naftna istraživanja, žitelji su slali suprotne poruke. U ponedeljak oko stotinak demonstranata okupilo se u centru Enkoridža da traži oduzimanje dozvole kompaniji Šel da vrši bušenja u Čukotskom moru, delu Severnog ledenog okeana, na severu Aljaske, prema Rusiji. A u ponedeljak je ton bio drugačiji kada je predsednikov helikopter stigao na aerodrom u Sivardu, gradiću od 3.000 ljudi, dočekao ga je plakat na kome je pisalo "Dobrodošao predsedniče, hvala za dozvolu datu Šelu".

Kao znak da stanovnici Aljaske nisu samo opsednuti klimom na jednom plakatu je takođe pisalo da se predsedniku želi dobrodošlica na planinu Denali, koju je Obama predsedničkim ukazom preimenovao sa prethodnog Mont Makinli, po 25. predsedniku SAD. Taj vrh, najviši vrh u Severnoj Americi, od sada će da se zove po imenu kojim ga je uvek zvalo lokalno stanovništvo.

XS
SM
MD
LG