Dostupni linkovi

Uhapšen mađarski opozicionar koji je presjekao ogradu


Mađarska policija uhapsila je funkcionera Demokratske koalicije Đerđa Kakuka pošto je prerezao bodljikavu žicu nedavno postavljenu na mađarsko-srpskoj granici.

Žičanu ogradu su demonstrativno prerezali mađarski opozicionar i novinarka iz Srbije u blizini mjesta Roska u južnoj Mađarskoj, gdje je prije sjecenja žice, Kakuk održao zajedničku konferenciju za novinare sa Milicom Mančić Stojković.

Prema njegovim riječima, ograda nije imala praktično obrazloženje, jer nije mogla da smanji broj izbjeglica koji dolaze u Mađarsku.

Istovremeno, to ide protiv osnovnih principa Evropske unije i borbe protiv švercera ljudima, "kojima ograda služi kao izgovor da izbjeglicama skuplje naplaćuju ubacivanje u zonu šengena", naveo je Kakuk.

Mađarska policija je saopštila da je sječenjem žičane ograde, Kakuk počinio krivično djelo protiv državne imovine. Mađarski političar je priznao krivicu.

Akciju su organizovali novinarka i književni prevodilac iz Beograda Milica Mančić Stojković i novinar i političar iz Budimpešte, Đerđ Kakuk, autor projekta "Balkanski put".

Mančić Stojković je rekla Tanjugu da ta ograda mora da se sruši, jer je ona bezbjednosno potpuno beskorisna tako da u obije države danas ima više izbjeglica nego juče.

"Ograda ne zaustavlja nikoga, ali je snažan simbol podjela i straha", rekla je ona dodavši da je vrijeme Berlinskog zida i "hladnoratovskih ograda" iza nas.

Prema njenim riječima, nedopustivo je da se u 21. vijeku podižu zidovi između naroda.

XS
SM
MD
LG