Dostupni linkovi

Fabijus: Zaustavljanje izbeglica nepoštovanje evropskih vrednosti


Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je da je skandalozan stav jednog broja istočnoevropskih zemalja prema krizi izbeglica sa kojima se suočava Evropska unija.

"Kada vidim određeni broj evropskih zemalja, posebno na istoku, koji ne prihvataju kvote (izbeglica), smatram da je to skandalozno", rekao je Fabijus za francuski radio Evropa 1.

Fabijus je posebno ukazao na žičanu ogradu duž Mađarske granice sa Srbijom koja treba da spreči ulazak izbeglica, prenela je agencija AFP.

"Zaustavljanje izbeglica, to je nepoštovanje evropskih zajedničkih vrednosti", primetio je Fabijus misleći na ogradu na mađarsko-srpskoj granici koja se sastoji od tri rolne bodljikave žice i koja se prostire duž 175 kilometara duge granice dve zemlje.

"Nemačka se ponaša hrabro, uz podršku Francuske, ali Evropa u celini mora da preuzme svoje odgovornosti", istakao je Fabijus.

Mađarska je članica EU i bezvizne zone šengena koja je ove godine presrela više od 140.000 izbeglica koje su, iz Srbije, ušle u njenu teritoriju.

XS
SM
MD
LG