Dostupni linkovi

Abe ne ide na vojnu paradu u Peking


Japanski premijer Šinzo Abe neće prisustvovati vojnoj paradi sledeće nedelje u Pekingu povodom obeležavanja 70. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata.

"Odluka je doneta uzimajući u obzir parlamentarne aktivnosti i druge situacije", rekao je novinarima glavni sekretar vladinog kabineta Jošihide Suga.

On je naveo da Japan nastavlja da traži druge mogućnosti da se sretnu lideri dve zemlje, uključujući i margine medjunarodnih konferencija, prenela je agencija AP.

Izostanak japanskog premijera sa prestojeće parade u Pekingu "s obzirom na Abeove parlamentarne aktivnosti i politički raspored" dolazi pošto je pred parlamentom nedavno Abe izrazio nadu da predmet prestojećeg kineskog komemorativnog skupa neće biti anti-japanski.

Kina navodi da se vojnom paradom obeležava 70-togodišnjica japanske predaje s namerom da se dokaže posvećenost miru. Medjutim tretman koji je Japan imao prema Kini tokom vojne invazije od 1937.-1945. još uvek u velikoj meri utiče na odnose dve zemlje navodi AP.

U sklopu priprema za vojnu paradu zakazanu za 3. septembar, ulicama Pekinga proćiće tenkovi, a nebom će leteti borbeni avioni pošto parada treba da posluži za demonstraciju moći kineske vojske baš u vreme kad zvanični Peking potvrdjuje svoje teritorijalne pretenzije nad područjima Južnog i Istočnog kineskog mora.

Prema navodima kineskih državnih medija, na paradi će učestvovati i snage Belorusije, Kazahstana, Kirgistana i Meksika.

Kineski mediji navode da su pozive za učešće u paradi dosad prihvatili predsednici Rusije Vladimir Putin, Egipta Abdel Fatah el-Sisi i Češke Miloš Zeman, kao i još neki lideri iz centralne Azije.

XS
SM
MD
LG