Dostupni linkovi

Pomor ribe u rijeci Bosni


Posljednjih dana rijeka Bosna nije rijeka, to je potočić, a najtačnija tvrdnja bi bila - otvorena kanalizacija koju prave nelegalni priključci na nju. Odmah nakon vodozahvata na Bačevu, ova ljepotica, na dijelu koji ribolovci zovu "Mala Bosna", ima jedva primjetan tok, tvrde iz Udruženja "Bistro".

Kod Rimskog mosta je pregrađena branom od kamena izgrađenom od izletnika u svrhu čuvanja gajbi piva, sokova i lubenica dok se hlade u njenoj vodi.

I tu se vidi stvarna količina vode koja teče rijekom, odnosno koja količina izvire ispod Igmana. Već sa prvim kućama tu su i nelegani kanalizacioni priključci, pa i jedan kolektor i prečistač otpadnih voda za koji mještani kažu da godinama ne radi.

Kada je količina čiste vode rijeke Bosne dovoljna da ribe pronađu struje koje nose tu čistu vodu, ili makar razrijeđenu koncentraciju otpadnih voda, ribe i ostali stanovnici nekako i prežive. U situacijama poput ove posljednjih dana, čak i najotpornije, gagice, skončaju svoje živote.

Nevladine organizacije nemaju interesa, one postoje od projekta do projekta, te takvim lovcima na budžete i Facebook aktivistima ovakve slike samo daju priliku da daju neki visokoumni kometar gdje se završava sav njihov aktivizam, navode iz Udruženja "Bistro".

Upozoravaju i da Bosna nije jedina rijeka koja je ovih dana presušila, i rijeka Misoča je potpuno presušila i na njoj je nastao veliki pomor riba i rakova.

XS
SM
MD
LG