Dostupni linkovi

Palestinski zatvorenik prekinuo štrajk glađu


Palestinski zatvorenik Muhamed Alan, koji je štrajkavo glađu više od dva mjeseca, okončao je protest, dan nakon što je najviši izraelski sud suspendovao njegov pritvor, izjavio je advokat DŽamil al-Hatib.

"Mohamed Alan je u svjesnom stanju i više ne štrajkuje glađu", izjavio je njegov advokat novinarima nakon što je posjetio svog klijenta u bolnici u Aškelonu, na zapadu Izraela.

Vrhovni sud u Izraelu sinoć je odlučio da u ovom trenutku suspenduje pritvor protiv Alana, pošto su ljekari rekli da ima oštećenje mozga, najverovatnije, usljed nedostatka vitamina.

Međutim, ostalo je otvoreno pitanje o eventualnom administrativnom pritvoru ukoliko se oporavi. Administrativni pritvor omogućava izraelskim vlastima da šest mjeseci drže u pritvoru osumnjičenog bez izricanja optužbe uz mogućnost neodređenog broja prodruženja pritvora.

Mohamed Alan, 31-godišnji advokat uhapšen je u novembru 2014. godine, a štrajk glađu počeo je 18. juna zahtijevajući oslobađanje.

Grupa Islamski džihad, koju Izrael smatra terorističkom grupom, predstavio je Alana kao jednog od svojih pripadnika. Izrael drži u administrativnom pritvoru 340 Palestinaca.

XS
SM
MD
LG