Dostupni linkovi

MMF u Beogradu


Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi novi šef Misije Džejms Ruf (James Roaf), danas će u Beogradu sa predstavnicima Vlade, početi tehničke razgovore o drugoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra, rečeno je Tanjugu u Kancelariji stalnog predstavnika MMF-a u Srbiji.

Delegacija MMF će u Srbiji boraviti do 1. septembra. Zvanični razgovori, po dosadašnjoj praksi, počeće svečanom sednicom u Narodnoj banci Srbije, uz učešće predstavnika Vlade Srbije i Misije MMF-a, a potom će biti nastavljeni na nivou tehničkih eksperata.

Prema najavama čelnika srpske vlade, teme razgovora sa srpskim vlastima biće stanje javnih finansija i mogućnost povećanja penzija i plata u javnom sektoru koje su umanjene od novembra 2014. godine.

Kako se očekuje, Misija MMF će analizirati kako se sprovodi dogovor o reorganizaciji javnih preduzeća, a među njima najpre u Elektroprivredi Srbije, Srbijagasu i Železnici Srbije.

MMF je krajem juna odobrio prvu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom bez diskusije pošto su ispunjeni svi indikativni ciljevi utvrđeni programom za kraj marta 2015. godine i sprovedene planirane strukturne reforme.

Dogovor o aranžmanu postignut je u novembru 2014. godine, a Odbor direktora MMF ga je odobrio u februaru 2015. godine

XS
SM
MD
LG