Dostupni linkovi

Velika policiijska operacija protiv ekstremne levice u Istanbulu


Pripadnici antiterorističke policije u Istanbulu sproveli su jutros u zoru veliku operaciju hapšenja u kvartovima grada u kojima se nalaze sedišta grupa ekstremne levice, dan pošto je otvorena vatra na premijersku palatu u centru Istanbula, javili su lokalni mediji.

Više osumnjičenih uhapšeno je u raciji policije u kvartovima Sarijer i Baltalimani, koji se nalaze na evropskoj obali grada, javila je novinska agencija Dogan.

Operacija je imala za cilj članove grupe Narodni oslobodilački revolucionarni front-partija (DHKP-C) koja je preuzela odgovornost za jučerašnji napad na palatu Domabahče u Istanbulu gde se nalazi kancelarija premijera Ahmeta Davutoglua.

Juče je otvorena vatra na čuvare palate na Bosforu, takođe poznate turističke destinacije. U napadu nije bilo povređenih. Dvoje naoružanih ljudi za koje se sumnja da su pucali, uhapšeni su, javila je juče policija. Kod njih su nađene ručne bombe i automatske puške i veruje se da bi mogli bi da imaju veze i s napadom 8. avgusta na prostorije vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu.

Ekstremistička levičarska grupa je na svom internet sajtu juče objavila: "Uništićemo one koji su digli ruke protiv dvojice narodnih boraca koji su izvršili napad na palatu Dolmabahče tražeči pravdu". Ta grupa je ranije takođe preuzela odgovornost za napad na američki konzulat u Istanbulu 9. avgusta.

U Turskoj je porastao broj napada od kada su turske vlasti prošlog meseca pokrenule vojnu kampanju protiv pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK) i izvršile vazdušne napade na položaje PKK na severu Iraka i jugoistoku Turske.

XS
SM
MD
LG