Dostupni linkovi

Tramp: Bebama migranata ne davati državljanstvo


Bebama migranata koji u SAD žive ilegalno ne treba dati američko državljanstvo, smatra pretendent za kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp.

Republikanac Tramp smatra da to, takođe, treba da bude deo imigracionog plana u čijem je centru bezbednost granice i deportacija miliona ljudi.

Tramp je u sinoćnjoj emisiji na televiziji En-Bi-Si (NBC) objasnio svoju viziju obezbeđenja američkih granica, a kao jednu od mera predložio je ukidanje Ustavom zagarantovanog prava na državljanstvo deci ljudi koji u SAD žive ilegalno, prenela je agencija AP.

"Oni moraju da odu", istakao je kontroverzni američki milijarder i dodao: "Ono što oni rade jeste da dobiju bebu. I onda iznenada, beba je tu i nigde ne ide."

Deca rođena u SAD od roditelja migranata, čak i onih koji u SAD žive ilegalno, automatski dobijaju američko državljanstvo otkad je 1868. usvojen 14. amandman na Ustav.

Šanse za ukidanje tog amandmana o državljanstvu su male, budući da zahtevaju glasove dve trećine zastupnika u Kongresu i Predstavničkom domu, kao i podršku parlamenata tri četvrtine američkih saveznih država. Republikanci u Kongresu od 2011. bezuspešno pokušavaju da proguraju predlog zakona o ukidanju tog amandmana.

Pitanje imigracije je glavna tačka Trampove kampanje pokrenute kad je on u junu najavio svoju kandidaturu i tom prilikom nazvao neke meksičke imigrante koji u SAD borave ilegalno "silovateljima i kriminalcima".

XS
SM
MD
LG