Dostupni linkovi

Bihać: Stavljena van snage odluka o hidrocentralama


Gradsko vijeće Bihać na danas održanoj izvanrednoj sjednici jednoglasno je usvojilo odluku o stavljanju van snage odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije javnim natječajem-tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos mini hidroelektrana (mHE) na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica.

Svih 28 vijećnika, koji su prisustvovali današnjoj sjednici, glasali su za stavljanje van snage spomenute odluke, koja je donesena prošle sedmice na redovnoj sjednici Vijeća.

Nakon reakcija javnosti, medija i brojnih udruženja iz Bosne i Hercegovine i inostranstva na tu odluku, današnja vanredna sjednica održana je na zahtjev gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, koji je zatražio da se ona preispita.

Vijećnici su odluku stavili van snage prvenstveno zbog, kako je rečeno, različite i neusklađene percepcije i tumačenja te koncesije u široj javnosti, kao i zbog nepravovremenog i sveobuhvatnog obavještavanja javnosti, koja nije bila uključena u odlučivanje, što joj omogućavaju odredbe Zakona o zaštiti prirode.

XS
SM
MD
LG