Dostupni linkovi

Bivši guverner NBS: Srećan sam što sam izvukao živu glavu


Bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je da je razlog zbog koga je podneo ostavku na tu dužnost to što više nije želeo da mu lični i porodični život zavise isključivo od političara.

On je u intervjuu za novi broj beogradskog nedeljnika NIN, posle pet godina ćutanja, kazao da je postojao preveliki uticaj politike na NBS."Jedan dan me prozivaju i smanjuju platu, drugi donose novi Zakon o NBS na osnovu koga mogu da me smene... Drugo, strašno me frustriralo što sam stalno ukazivao političarima šta ne valja i za to redovno dobijao packe. A kad se desi problem očekivalo se da počistim sav nered i rešavam njihove probleme, zato što oni nisu uradili svoj deo posla. Najbolji primer za to su krediti u švajcarskim francima", rekao je Jelašić.

Bivši guverner centralne banke Srbije je rekao da dok je bio na toj funkciji nije mogao da shvati da "vlast jedne države radi protiv sopstvene valute, da se sama protivi većoj upotrebi dinara".

Na pitanje da li je bilo i situacija opasnih po život naročito priliko zatvaranja pojedinih banaka, Jelašić je rekao da mu je nemački ambasador 2001. godine, kada je zatvarana bivša "Karić banka" ponudio fizičko obezbeđenje za njegovu porodicu koja je u to vreme bila u Frankfurtu.

"Iako sam tada sa osmehom odbio, često pomislim da je trebalo da prihvatim tu ponudu. Kada vidim šta se sve dešavalo kolegama iz regiona, sve više sam uveren da sam imao ludu sreću što sam sačuvao živu glavu na ramenima", rekao je Jelašić.

Jelašić je ostavku na dužnost guvernera NBS podneo u martu 2010. nakon šest godina rukovođenja tom finansijskom institucijom, a trenutno je čelni čovek Erste banke u Mađarskoj.

XS
SM
MD
LG